Δ. Μαντζούνης: Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις έως το 2019

Δ. Μαντζούνης: Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις έως το 2019

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα ευρώ 4 δισ. κατά την τριετία 2017-2019 και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των βασικών υποδομών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Π. Μαντζούνης.

Όπως τόνισε μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως του τρίτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής στα μέσα του 2016 είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης αλλά και στη ρευστότητα στην Ελληνική Οικονομία μέσω της αποπληρωμής μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Παράλληλα, η μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της περασμένης εξαετίας συνεχίσθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό, οδηγώντας σε μία πρωτοφανή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έφθασε στο 4,2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος έναντι στόχου 0,5%. Το μείγμα, όμως, της δημοσιονομικής προσαρμογής στηρίχθηκε κυρίως στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ολοκληρώσεως της δεύτερης αξιολογήσεως επιβράδυνε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος, με αποτέλεσμα η αύξηση σε ετήσια βάση του τρίτου τριμήνου του έτους να ανακοπεί το τέταρτο τρίμηνο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha τόνισε ότι «παράλληλα, μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκτόνωση των πιέσεων το 2016, σημειώθηκε μικρή εισροή καταθέσεων και μερική αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων. Επιπροσθέτως, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο και οι τράπεζες κατέγραψαν οριακή αύξηση της κερδοφορίας τους. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου μέσω των προσφάτων νομοθετικών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει:

1. την αδειοδότηση και την εποπτεία των εταιριών διαχειρίσεως των μη εξυπηρετουμένων δανείων, 

2. τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,

3. τη λογιστική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν και

4. την καθιέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών

αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες στην ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων εφ' όσον εφαρμοσθούν σωστά και θα απελευθερώσουν υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». 

«Η χώρα διαθέτει σήμερα ένα ισχυρό απόθεμα αναπτυξιακής δυναμικής. Η διαμόρφωση των καταλλήλων συνθηκών για την πλήρη ενεργοποίησή του εξαρτάται από την άρση των αβεβαιοτήτων και την εμπέδωση ενός σταθερού επενδυτικού κλίματος», πρόσθεσε.

Β. Ράπανος: Μεγάλη αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο - Θετικές οι προοπτικές για επάνοδο της Ελληνικής Οικονομίας 

Την εκτίμηση του ότι «τελικά θα ευοδωθούν οι θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν οι Έλληνες πολίτες αλλά και θα αποδώσουν οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία επταετία», εξέφρασε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος. 

Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, «η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η συνεπής υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα επαναφέρουν την οικονομία σε πορεία διατηρήσιμης αναπτύξεως, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του δημόσιου χρέους».

«Παρά τη θεαματική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσεως, τα δημόσια οικονομικά δεν έχουν τεθεί σε βιώσιμη πορεία. Πρέπει να υλοποιηθούν ακόμη πολλά τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και δαπανών για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η προσπάθεια όμως αυτή δύσκολα θα ευοδωθεί χωρίς τη βοήθεια των εταίρων και πιστωτών της χώρας μας. Οι εταίροι μας οφείλουν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις επί των βασικών παραμέτρων που προσδιορίζουν τη δυναμική εξελίξεως του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές ως προς τη δυνατότητα της χώρας να δημιουργεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και απολύτως συγκεκριμένες, ούτως ώστε να διευκολύνουν τους επενδυτές και τους αναλυτές των διεθνών αγορών στον υπολογισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που αναλαμβάνουν. Αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Ράπανος.

Φωτογραφία: SOOC