Cyta Hellas: Η «σφήνα» του κινεζικού κολοσσού ταράζει τα νερά

Cyta Hellas: Η «σφήνα» του κινεζικού κολοσσού ταράζει τα νερά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προβληματισμό, σενάρια, συζητήσεις και γενικευμένο ανασκούμπωμα έχει προκαλέσει σε όλο τον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο η (απρόσμενη) «σφήνα» του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών PCCW (Pacific Century CyberWorks) Global στη διεκδίκηση της Cyta.

Παρ'' ότι από τη μητρική, δηλαδή από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα επίσημα, πληροφορίες θέλουν την PCCW Global, το βραχίονα διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ, να έχει μπει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Cyta Hellas, μαζί με τις Wind και Vodafone.

Ασφαλώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και σημαντική εξέλιξη, που έχει θορυβήσει όλο το σύστημα και όχι ασφαλώς μόνο τις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες που φέρονταν ως επικρατέστερες, αλλά όλο τον κλάδο.

Βεβαίως, στην αγορά πολλά ακούγονται, πολλά σενάρια καταγράφονται. Κάποιοι αμφισβητούν την πρόθεση της μεγάλης αυτής εταιρείας να ασχοληθεί με τη... μικρή Cyta, τη στιγμή που μιλάμε για όμιλο μεγάλης εμβέλειας, που παρέχει υπηρεσίες χοντρικής, μεγάλα τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα και δίκτυα.

Άλλωστε, η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν έχει... κόστος για όποιον το εκδηλώσει, δεν υπάρχουν – κατ'' αρχήν – δεσμεύσεις. Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί το προσεχές διάστημα αν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ή αν η εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει... κλίμα, καθιστώντας πιο «ακριβή» τη διαδικασία.

Ποια είναι η PCCW Global

Η PCCW Global δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (αλλά όχι σε επίπεδο λιανικής) παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες (corporate) και σε παρόχους (wholesale), ενώ συνεργασία διατηρεί και με την Cyta Κύπρου.

Η κινεζική εταιρεία, συνδέει την Ευρώπη με την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία μέσω διεθνούς δικτύου που έχει αναπτύξει. Σε επίπεδο πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους η PCCW δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 έχει εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία Crypteia Networks, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων (security-as-a-service).

Η PCCW Global είναι ο βραχίονας της Hong Kong Telekom (ΗΚΤ) που συνιστά τον ΟΤΕ της πόλης του Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στην PCCW Limited, ενός πολυσχιδούς ομίλου με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στα ΜΜΕ και στην αγορά ακινήτων.

Το γιγάντιο δίκτυό της, συνδέει συνολικά 3.000 πόλεις σε 130 χώρες.

Στα 90,8 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2016

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και την επόμενη η Cyta Hellas ανακοίνωσε αποτελέσματα.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ (οριακή μείωση 1,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση), ενώ τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 26,90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπήρξαν ζημιές προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων 14,51 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά προ φόρων 18,91 εκατ. ευρώ (οριακά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Η βάση συνδρομητών στις σταθερές επικοινωνίες διαμορφώθηκε στις 307.000, ενώ στην κινητή έφθασε τις 51.000. Από τις τελευταίες το 75% ανήκει σε υπηρεσίες συμβολαίου, γεγονός που αποδίδεται στο χρονικό προβάδισμα έναντι των υπηρεσιών καρτοκινητής.

Ποια είναι η Cyta Hellas

Η Cyta Hellas, παρ'' ότι ζημιογόνα στα εννέα χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και είναι μια εταιρεία με σημαντικά assets, σύγχρονο δίκτυο, υπολογίσιμο πελατολόγιο, αλλά και ένα «μπουκέτο» ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Cyta προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση της μητρικής στην Κύπρο, η οποία έχει «ρίξει» στην Ελλάδα πάνω από 160 εκατ. ευρώ.

Είναι ένας ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος εθνικής εμβέλειας που διαθέτει υπηρεσίες Σταθερής, Κινητής, Internet και Τηλεόρασης. Διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα που εκτείνεται από την Κρήτη ως τα Βαλκάνια, έχει 26 καταστήματα στην Ελλάδα, απασχολεί 750 εργαζόμενους ενώ έχει και περίπου 500 συνεργάτες (καταστήματα λιανικής κ.λπ.).

Η εταιρεία έχει πολύ σημαντική παρουσία στον τουριστικό κλάδο, όπου παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.