Crash test για την αγορά η υποβάθμιση των τραπεζών από MSCI

Crash test για την αγορά η υποβάθμιση των τραπεζών από MSCI

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Crash test για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα είναι η σημερινή αλλά και οι επόμενες συνεδριάσεις, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή διαγραφή των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Standard Greece και την τοποθέτησή τους στον δείκτη μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap.

Και όλα αυτά, την ίδια ημέρα που διέρρευσε το φιλόδοξο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων στον κλάδο, είδηση που έστειλε χθες τις τραπεζικές μετοχές σε σημαντική αντίδραση έως και 8,93%.

Σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες και έως το τέλος του Νοέμβρη, θα διαφανεί κατά πόσο – και αν – είχε προεξοφληθεί η υποβάθμιση των τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα είχαν υπάρξει διαρροές και δημοσιεύματα, ή αν θα υπάρξει νέο… ξεπούλημα των τραπεζικών τίτλων.

Θυμίζουμε ότι διαγράφηκαν από το δείκτη MSCI Standard Greece – λόγω μειωμένης κεφαλαιοποίησης – οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και πλέον μετακινούνται στον δείκτη μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap.

Η μετοχή της Alpha Bank είναι η μόνη που διατηρείται στον δείκτη MSCI Standard (η στάθμισή της είναι η τρίτη υψηλότερη μετά τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ με 13,47%), ενώ από τον Small Cap αφαιρείται και η μετοχή της Ελλάκτωρ.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, έως το τέλος του Νοέμβρη επίκεινται να γίνουν ρευστοποιήσεις συνολικής αξίας 90 με 100 εκατ. ευρώ στις τρεις τραπεζικές μετοχές, από χαρτοφυλάκια που κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell.

Όμως, άλλοι επισημαίνουν ότι η υποβάθμιση ενδέχεται εν πολλοίς να είναι προεξοφλημένη, ενώ από την άλλη πλευρά – υπενθυμίζουν – πως οι τραπεζικές μετοχές όλο το τελευταίο διάστημα έχουν δεχτεί «άγριο» σορτάρισμα, οπότε τα περιθώρια για περαιτέρω πτώση είναι μικρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουν «πληρώσει» το… μάρμαρο της χρεοκοπίας – και χρηματιστηριακά – αναγκαζόμενες μάλιστα να προβούν σε πολλαπλά reverse split τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, οι μεγάλες κινήσεις θα γίνουν την τελευταία ημέρα πριν τις αλλαγές, ήτοι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, δεδομένου ότι οι νέες συνθέσεις των δεικτών της Morgan Stanley Capital International θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου λοιπόν ασφαλώς και θα υπάρχουν αναταράξεις, αλλά μένει να δούμε το μέγεθος και την έντασή τους. Ύστερα από την τελευταία αναθεώρηση των δεικτών, στον MSCI Greece παραμένουν οι μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo.

Τι έγινε χθες στις τραπεζικές μετοχές

Χθες πάντως οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά, με φόντο τις πληροφορίες ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο τη μείωσή τους τουλάχιστον κατά 50%.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με αρκετές επιμέρους παραμέτρους και αστερίσκους, το οποίο όμως – αν «περπατήσει» - θα δώσει ισχυρή ανακούφιση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και θα ελαφρύνει πολύ τη χρηματοοικονομική τους εικόνα. Μένει βεβαίως να φανεί στην πράξη πως θα «τρέξει» αυτό το σχέδιο και τι αποτελεσματικότητα θα έχει.

Πάντως, όπως τόνισε χθες στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής «το σχέδιο δείχνει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη και τι αποτελεσματικότητα θα έχει».

Εντός αυτών των εξελίξεων, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 8,93%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 5,45%, η Alpha Bank κατά 3,89%, ενώ η Πειραιώς υστέρησε κερδίζοντας τελικά μόλις 1,83%, παρ'' ότι ενδοσυνεδριακά η άνοδος ήταν πολύ μεγαλύτερη.