Χτύπησε ξανά ο ιταλικός πονοκέφαλος

Χτύπησε ξανά ο ιταλικός πονοκέφαλος

«Ή ξεκινάμε από την αρχή ή πάμε σε εκλογές». 

Με αυτό το τελεσίγραφο έληξε ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, αμέσως μετά την καταψήφιση στη Γερουσία της πρότασης του κυβερνητικού εταίρου του, του Κινήματος 5 Αστέρων, για τον τερματισμό του σημαντικού δημόσιου κατασκευαστικού έργου, της υπερταχείας Τορίνου-Λυόν.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Σαλβίνι φέρεται να ζήτησε από τον Κόντε την άμεση αντικατάσταση υπουργών, με πρώτη αυτή του υπουργού Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι, αρχιτέκτονα της πρότασης ενάντια στην δρομολόγηση του έργου για την υπερταχεία TAV.

Στη λίστα των υπουργών προς αντικατάσταση εμφανίζονται και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Αμύνης, καθώς οι θέσεις αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την εκτέλεση των νέων διατάξεων για την ασφάλεια, στις οποίες περιλαμβάνονται η ποινικοποίηση της διάσωσης μεταναστών από ΜΚΟ και η επιβολή αστρονομικών προστίμων.

Απ' ό,τι φαίνεται όμως υποψήφιος προς αποχώρηση φέρεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία -ο οποίος να σημειώσουμε ότι χαίρει της εκτίμησης των επενδυτών- τη στιγμή που δεν έχει λήξει ακόμη η αντιπαράθεση για τον ιταλικό προϋπολογισμό με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Corriere della Serra, το τελεσίγραφο για την αντικατάσταση των υπουργών λήγει τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, με την πολιτική αβεβαιότητα να χτυπάει «κόκκινο», οδηγώντας σε μεγάλη άνοδο τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών.

Το κλίμα έγινε ακόμα χειρότερο μετά από δημοσιεύματα ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Οι εξελίξεις αυτές δρομολόγησαν ήδη εκθέσεις από χρηματοπιστωτικούς οίκους της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες το τελεσίγραφο του Σαλβίνι για ανασχηματισμό αυξάνει κάθετα την προοπτική πρόωρων εκλογών.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά διαδραματίζονται τη στιγμή που επιδεινώνεται η κατάσταση στην ιταλική οικονομία και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ευρώπη, καθώς η τελευταία καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και την αβεβαιότητα του Brexit.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας δεν παρουσίασε καμία απολύτως μεταβολή κατά το β΄ τρίμηνο μετά την αναιμική αύξηση της τάξεως του 0,1% το προηγούμενο και της συρρίκνωσης του 0,1% που είχε καταγραφεί το β΄ εξάμηνο του 2018.

Προφανώς και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές περιπέτειες, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προειδοποιεί ότι εν μέσω όξυνσης του εμπορικού πολέμου, οι ιταλικές εξαγωγές θα αποδυναμωθούν περαιτέρω.

Ποιός την ακούει όμως;

 

[email protected]

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.