Χτύπησαν με ΕΝΦΙΑ, νύχτα ανασχηματισμού, καίει 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Χτύπησαν με ΕΝΦΙΑ, νύχτα ανασχηματισμού, καίει 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Του Γιώργου Φιντικάκη

Επιβαρύνσεις που ξεκινούν από λίγα ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 500 ευρώ, φέρνουν για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ, τα οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επέλεξε να αναρτήσει νύχτα, και μάλιστα νύχτα ανασχηματισμού.

Συνολικά ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που τις ημέρες επαναστατικής γυμναστικής του πρωθυπουργού είχε δηλώσει πως "είναι ένας φόρος που δεν διορθώνεται, καταργείται", ανέρχεται φέτος σε 3,1 δισ. ευρώ, με μόνη διαφορά συγκριτικά με πέρυσι, την ανακατανομή φορολογικών βαρών από τους κερδισμένους στους χαμένους, χωρίς καμία συγκεκριμένη οικονομική λογική.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μιας ολόκληρης πολυκατοικίας σε συνοικία όπου έγινε μείωση της τιμής ζώνης -ακόμη και σε ένα πολύ ακριβό προάστιο της χώρας, όπως η Εκάλη ή η Φιλοθέη - μπορεί να συγκαταλέγεται στους πολύ κερδισμένους, ενώ ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος σε μια φτωχογειτονιά στην οποία υπήρξε αύξηση της αντικειμενικής αξίας, να καλείται να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν και από τα ειδοποιητήρια, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 28 Σεπτεμβρίου, τη δεύτερη έως τις 31 Οκτωβρίου, την 3η ως τις 30 Νοεμβρίου, την 4η έως τις 28 Δεκεμβρίου και την 5η και τελευταία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Από σήμερα, και δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί πλέον βεβαιωμένο φόρο του ελληνικού Δημοσίου, «μπλοκάρουν» όλες οι επιστροφές φόρου, και η μόνη λύση που υπάρχει για όσους έχουν λαμβάνειν, είναι αυτή του συμψηφισμού της επιστροφής με μια ή περισσότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις για να αποπληρώσουν τον φόρο (και δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα) έχουν την επιλογή της ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών σε 12 δόσεις. Η ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά αλλά είναι έντοκη με την επιβάρυνση να διαμορφώνεται στο 5,86%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο φετινός ΕΝΦΙΑ αφορά σε:

1. 7.310.185 φυσικά τα οποία καλούνται να πληρώσουν κύριο φόρο ύψους 2,37 δισ. ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 367 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της εκκαθάρισης των φυσικών προσώπων, ανέρχεται σε 2,642 δισ. ευρώ.

2. 58.287 νομικά πρόσωπα τα οποία πρέπει να πληρώσουν 197 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 253 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της εκκαθάρισης των νομικών προσώπων ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μειώσεις και οι απαλλαγές από τον φόρο, ανέρχεται στα 95,328 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% (πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια) είναι 1.345.085 άτομα και γλιτώνουν 86 εκατ. ευρώ ενώ οι δικαιούχοι της πλήρους απαλλαγής είναι 69.140 άτομα.

Από το σύνολο των 7,31 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων, επιβάρυνση έχουν 6,279 εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθώς όλοι οι υπόλοιποι παραλαμβάνουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Επίσης, χρεωστικό είναι το ειδοποιητήριο για 51.948 νομικά πρόσωπα.