Χρονιά προκλήσεων για τις τράπεζες - Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας δεν αλλάζει
Φωκίων Καραβίας

Χρονιά προκλήσεων για τις τράπεζες - Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας δεν αλλάζει

Για μια δύσκολη χρονιά - οικονομικά και δημοσιονομικά - για τη χώρα, με ιδιαίτερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλός της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της τράπεζας δεν αλλάζει, διατηρώντας ως βασικό άξονα την επέκταση των εργασιών, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και την ταυτόχρονη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όπως σημείωσε, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάκαμψη είναι δυνατή τον επόμενο χρόνο και η έγκριση του προγράμματος επισφραγίζει τη βεβαιότητα ότι η Τράπεζα θα έχει ισχυρές επιδόσεις μόλις το περιβάλλον βελτιωθεί».

«Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος αλλά ξεκάθαρος. Να εξασφαλίσουμε για τη Eurobank της επόμενης μέρας θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα των ευρωπαϊκών τραπεζών», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε πως η μείζων εξέλιξη για την Eurobank ήταν η ολοκλήρωση του σχεδίου για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση του ισολογισμού που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2018 και δίνει σήμερα σημαντικό προβάδισμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Με δείκτη ΝΡΕ 15,6% είμαστε η Τράπεζα της οποίας τα θεμελιώδη μεγέθη προσεγγίζουν εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και βρισκόμαστε έτσι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία», είπε.

Νέες προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, οι εξελίξεις ανέτρεψαν τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά. Το ξέσπασμα της πανδημίας επιβάλλει νέες προτεραιότητες:

«Πρώτον, την άμεση δανειοδότηση και υποστήριξη των πελατών μας με παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Δεύτερον, τη σωστή διαχείριση ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και τρίτον, την εστίαση στην προώθηση και χρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων και των έργων πνοής που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πετύχει ισχυρή ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.