Χρηματιστήριο: Ψάχνοντας μετοχές παντός καιρού
Liberal Markets «Ο αντισυμβαλλόμενος»

Χρηματιστήριο: Ψάχνοντας μετοχές παντός καιρού

- Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «Ο αντισυμβαλλομενος»*

Έχοντας πλέον μια καλή αίσθηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο επιχειρηματικό τοπίο ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας, η διαχειριστική πειθαρχία επιβάλλει την επανεξέταση των προοπτικών όλων των υποψήφιων προς επένδυση εταιρειών. Οι εκτιμήσεις για τη χρήση του 2020 θα πρέπει να θεωρούνται «πουκάμισο αδειανό» για όλες σχεδόν τις εταιρείες και η κατάσταση επιτάσσει τη στροφή στη βιωσιμότητα, καθώς ο μεγάλος άγνωστος στην παρούσα φάση είναι ο χρόνος. Σαν αγορά τα έχουμε ζήσει όλα: Το 2008 εξετάζαμε δανεισμό, το 2011 το μέγεθος του ταμείου, το 2015 το ύψος των εξαγωγών, το 2017 πού βρίσκεται το ταμείο (χώρα, τράπεζα κ.λπ.) και τώρα το 2020 η ζητούμενη παράμετρος είναι η απρόσκοπτη δραστηριότητα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Για τη Μυτιληναίος η περσινή χρονιά κάθε άλλο παρά αδύναμη ήταν. Παρά τη μείωση των τιμών της αλουμίνας και του αλουμινίου ο κλάδος μεταλλουργίας έφερε 162 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη. Ο τομέας ενέργειας πάτησε γκάζι και ανέβηκε στη δεύτερη θέση από πλευράς συνεισφοράς (100 εκατ. ευρώ) λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων των εργοστασίων συνδυασμένου κύκλου και της εμπορίας φυσικού αερίου, ενώ η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε τρίτους πενταπλασίασε τη λειτουργική συνεισφορά της κρατώντας τον κλάδο του EPC σε λειτουργικά κέρδη 51 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει καθαρό δανεισμό 421 εκατ. ευρώ, αλλά η ρευστότητα του ισολογισμού είναι κοντά στα 710 εκατ. ευρώ. Ακόμα κι αν αφαιρεθούν από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την κατασκευή του νέου εργοστασίου συνδυασμένου κύκλου, μένουν άλλα 400 εκατ. ευρώ στο τραπέζι για εξαγορές και συμπληρωματικές κινήσεις στις υφιστάμενες δραστηριότητες. Οι τιμές του αλουμινίου έχουν υποχωρήσει αλλά δεν έχουν διαλυθεί, μέρος της υποχώρησης έχει αντισταθμιστεί από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και ο όμιλος ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα λειτουργεί με κερδοφορία στον κλάδο μεταλλουργίας.

Το ερώτημα είναι λοιπόν τι προεξοφλεί η τιμή στα 6 ευρώ και αν αυτό είναι πια μέσα στις τιμές. Βάζοντας μια μάλλον συντηρητική παραδοχή επιχειρηματικής αξίας στις 5 φορές για τα λειτουργικά κέρδη, η αγορά προεξοφλεί μείωση λειτουργικών κερδών 15%, ενώ αν ο συντελεστής ανέλθει στο 6 τότε η εκτιμώμενη πτώση είναι της τάξεως του 30%. Η αποτίμηση της εταιρείας έχει σε σημαντικό βαθμό ενσωματώσει ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο στα τρέχοντα επίπεδα, αφού ούτε οι τιμές της αλουμίνας και του αλουμινίου έχουν υποστεί τέτοια υποχώρηση, ούτε παρατηρούνται αντίστοιχες μειώσεις στην κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον, ο όμιλος εντός του α’ τριμήνου προχώρησε στην πώληση φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 47MW, βελτιώνοντας την ταμειακή ρευστότητα κατά 45,8 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος φαίνεται ότι η πίεση που έχει δεχθεί η μετοχή βασίζεται σε πολύ πιο δυσμενείς παραδοχές στις τάσεις που αφορούν τους τρεις τομείς δραστηριότητας από αυτές που επικρατούν στο α’ τρίμηνο.

Τέλος, από την Παρασκευή η Γ.Σ. έδωσε το πράσινο φως για την αγορά ιδίων μετοχών, ενώ θα προχωρήσει και στη διανομή μερίσματος ύψους 36 λεπτών ανά μετοχή.

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ είναι ίσως η πιο πετυχημένη περίπτωση λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία τέτοιου μεγέθους. Η συνδυασμένη προσπάθεια πώλησης παγίων και μείωσης των βασικών στοιχείων λειτουργικού κόστους έφερε τον όμιλο στην ευχάριστη θέση να αντιμετωπίζει πλέον με άνεση τις λήξεις των δανείων που έχει μπροστά του, διεκδικώντας μάλιστα αισθητά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού από τα τρέχοντα. Τα καθαρά κέρδη της χρήσης του 2019 (200 εκατ. ευρώ ή 410 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο) δεν είναι τα υψηλότερα στην ιστορία του ΟΤΕ (663 εκατ. ευρώ, χρήση 2007), είναι όμως από τα πιο ποιοτικά και από τα πιο υποσχόμενα που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια. Η ποιότητα σε έναν ισολογισμό είναι μια παράμετρος που περιέχει υψηλό δείκτη ρευστότητας.

Ο Οργανισμός «καθάρισε» το βιβλίο του και είναι πλέον έτοιμος να αποεπενδυθεί από τη Ρουμανία, χωρίς ζημιά ή και με εγγραφή κεφαλαιακού κέρδους. Ειδικότερα, πήρε ζημιά απομείωσης σε εταιρικό επίπεδο 590 εκατ. ευρώ για την Telekom Romania Mobile, η οποία πλέον αποτιμάται στα βιβλία του 210 εκατ. ευρώ, ενώ μηδενίστηκε και το goodwill (απομείωση 69,4 εκατ. ευρώ). Για την Telekom Romania (ΟΤΕ International Investments) πήρε ζημιά απομείωσης 135,9 εκατ. ευρώ και αποτιμάται στα βιβλία του 149,1 εκατ. ευρώ. Σύνολο δηλαδή 360 εκατ. ευρώ. Οι υψηλές απομειώσεις αποτελούν πρόσθετες ενδείξεις ότι ο ΟΤΕ έχει πάρει την απόφαση να αποεπενδυθεί από τη Ρουμανία. Η διαδικασία, που κίνησε πέρσι για την πώληση των παραπάνω συμμετοχών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα χώρα. Ο παράγοντας της πανδημίας ενδεχομένως να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία πώλησης.
Τα καλά νέα είναι ότι ο εγκλεισμός φέρνει μεγαλύτερη κατανάλωση σε δεδομένα και υπηρεσίες επικοινωνίας. Επίσης η συνδρομητική τηλεόραση δύσκολα θα χάσει πελάτες στην τρέχουσα συγκυρία. Η αγορά ιδίων παρέχει ένα σταθερό δίχτυ ασφαλείας, αφού υπάρχουν καθημερινές αγορές στη μετοχή, ενώ το μέρισμα που θα δώσει φέτος ο όμιλος ανέρχεται σε 55 λεπτά.

On the Spot

Μάρτιος: Shutdown, Lockdown, Limit down. Αυτό ήταν το τρίπτυχο ενός ιδιαίτερα σκληρού μήνα με τις αγορές. Παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ο μήνας μετράει απώλειες κοντά στο 20%, όταν ο Φεβρουάριος έκλεισε με απώλειες 20,9%. Οι εκροές τον Μάρτιο «σκούπισαν» 43,2 εκατ. ευρώ ρευστότητας από τα Μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ήθελε την πίεση στις μετοχές να προέρχεται και από συστημικές πωλήσεις. Οι διαχειριστές πλέον κινούνται σε μια λογική αναδιαρθρώσεων που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κινηθούν ανοδικά αν το επιτρέψει η κατάσταση και δεν θα διαλυθούν αν τα πράγματα επιμείνουν απαισιόδοξα. Στατιστικά, ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας της χρονιάς με τα περισσότερα θετικά μηνιαία κλεισίματα τα τελευταία 20 χρόνια και με μέση απόδοση 3%. Ακόμα και το 2008 ο Απρίλιος ήταν ο μόνος μήνας που έκλεισε στο «συν».

Ημερολόγιο: Ο μήνας και το τρίμηνο λοιπόν τελειώνουν την Τρίτη και αυτό ίσως βάλει στον πειρασμό ενός window dressing αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τη Δευτέρα, Τράπεζα Πειραιώς και ΕΧΑΕ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ την Τρίτη οι τράπεζες ολοκληρώνουν τη δημοσίευση των μεγεθών του 2019 με την Εθνική Τράπεζα. Την Τετάρτη 1η Απριλίου ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια ημέρα η BriQ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2019 (0,039). Την Πέμπτη ακολουθεί η Σαράντης και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τα μεγέθη κερδοφορίας του 2019 από τον ΟΛΘ.

ΟΛΠ

Μάλλον προς τη θετική πλευρά μάς εκπλήσσουν τα στοιχεία κίνησης του Φεβρουαρίου, καθώς το λιμάνι του Πειραιά όχι μόνο δεν έδειξε μείωση της εμπορευματικής κίνησης τον Φεβρουάριο αλλά εμφανίζει μικρή αύξηση της τάξης του 2,2%. Σε επίπεδο διμήνου οι δύο προβλήτες εμφανίζουν αύξηση της κίνησης κατά 4,8%, στα 837 χιλ. εμπορευματοκιβώτια. Βέβαια τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά, καθώς οι διακοπές στον εφοδιασμό αναμένεται να γίνουν πιο έντονες μέσα στον Μάρτιο όπου πολλές εταιρείες στις περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν σε παύση της δραστηριότητάς τους.

Αγορές

Δεδομένα του 1917 για το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως η συμπεριφορά του Dow Jones στην προηγούμενη πανδημία τον περασμένο αιώνα. Η ιστορία δείχνει ότι η διόρθωση τότε ήταν της τάξεως του 33% και είχε διάρκεια από τον Ιούνιο του 1917 έως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το υψηλό φέτος σημειώθηκε στις 29.511 μονάδες σε κλείσιμο (11 Φεβρουαρίου) και το χαμηλό στις 18.591 μονάδες την εβδομάδα που πέρασε - στις 23 Μαρτίου. Η πτώση του δείκτη ήταν της τάξεως του 37% και η ταχύτητα της πτώσης πολύ πιο γρήγορη, αφού χρειάστηκαν μόλις 28 συνεδριάσεις. Σε φαινόμενα που η αγορά βρίσκεται σε αδυναμία να εκτιμήσει τις επιπτώσεις υιοθετεί σχεδόν αμέσως τα ποσοστά προηγούμενων αντίστοιχων φαινομένων και λόγω της ταχύτητας της διάδοσης των δεδομένων ο χρόνος έχει συμπιεστεί σημαντικά. Το διάγραμμα του Dow πάντως δείχνει μετά τη μεγάλη αρχική διόρθωση να ανακτά μέρος των απωλειών με αργό ρυθμό.

Στο επόμενο φύλλο: Περισσότερα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, τράπεζες αν προλάβουμε και στατιστικά από το α’ τρίμηνο.  

* Η στήλη «Ο αντισυμβαλλόμενος» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου

**Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που τυχόν αναφέρονται, περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική κατάσταση. Οι απόψεις είναι προσωπικές. 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 28-29 Μαρτίου