Χρηματιστήριο: Πώς οι κατασκευές μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη

Χρηματιστήριο: Πώς οι κατασκευές μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη

Ο άλλοτε στυλοβάτης της οικονομίας καρκινοβατεί τα τελευταία 12 χρόνια της κρίσης προσπαθώντας απλά να συντηρηθεί, περιμένοντας την επόμενη μέρα. Όλα δείχνουν ότι το 2021 ήταν μία χρονιά που έλυσε παλιές εκκρεμότητες, δοκίμασε και ανασύνταξε δυνάμεις περιμένοντας την επόμενη μέρα. Η πίτα ξαναμοιράζεται και οι άλλοτε κραταιοί όμιλοι προσπαθούν να πάρουν κομμάτι της. Οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μιας και οι προκλήσεις και τα έργα έχουν ανάγκες ρευστότητας και ενδυνάμωσης μετοχικών κεφαλαίων.

Σίγουρα ο κλάδος έχει βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση από το παρελθόν, παρόλα αυτά τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα είναι τόσο μεγάλα, που ενδέχεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της κρίσης. Η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών είναι επίσης ένα ακόμα αρνητικό γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες.

Το 2022 είναι χρονιά έργων μιας και μόνο Ελληνικό, γραμμή 4 ΜΕΤΡΟ, Πάτρα-Πύργος και Ε65 είναι κάποια από τα μεγάλα έργα που προχωράνε. Από την άλλη έχουμε διαγωνισμούς όπως Υποθαλάσσια Σαλαμίνος, μεγάλα ΣΔΙΤ, νέους άξονες, που δίνουν τον τόνο για το τι έχουμε μπροστά μας. Τα projects για μεγάλα έργα δεν έχουν τελειωμό, μιας και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μπορεί να είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Όλα τα παραπάνω μας δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να «πετάξει» και το σίγουρο είναι ότι ακόμα το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν το προεξοφλεί. Μετά την αύξηση της Ελλάκτωρ, η Ινρακάτ προχωράει σε νέα ΑΜΚ δίνοντας 0,56 νέες μετοχές για κάθε παλαιές 100 με 1,90 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι οι ΑΜΚ μπορούν να συνεχιστούν με αρκετούς πρόθυμους επενδυτές να θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτές.

Από την άλλη, αρκετές εταιρίες έχουν βρει πρόσβαση σε δανεισμό μέσω ομολογιακών εκδόσεων με σχετικά χαμηλό επιτόκιο με βάση το δύσκολο παρελθόν τους.

Χρηματιστηριακά ακολουθούν μερικά γραφήματα από τις εισηγμένες, που δείχνουν τη μεγάλη εικόνα. Αυτό που εικάζουμε είναι ότι η αγορά, αργά ή γρήγορα θα στρέψει πιο επιθετικά τα μάτια της στον κλάδο, μιας και μπορεί να γίνει και πάλι ,όπως στο παρελθόν, μεγάλος πρωταγωνιστής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.