Χρηματιστήριο Αθηνών: Όλα καλά μέχρι σήμερα, τώρα τι κάνουμε;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Όλα καλά μέχρι σήμερα, τώρα τι κάνουμε;

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο το πρωτοεμφανιζόμενο στο διαδίκτυο liberalmarkets.gr, μέσα από την αρθρογραφία όλων των συντελεστών του, αναφερόταν στη ριζική αλλαγή του οικονομικού κλίματος και του χρηματιστηριακού τοπίου, καθώς και στη μεγάλη ευκαιρία που ανοιγόταν για τους επενδυτές, δεν ήταν λίγοι αυτοί που στα μηνύματα τους αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές, μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες. Όμως μέχρι στιγμής, έχουμε βγει αληθινοί.

Από τις 569,50 μονάδες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ήταν το κλείσιμο του Οκτωβρίου 2020, σήμερα πλέον βρισκόμαστε πάνω από τις 900 μονάδες. Με τον Γενικό Δείκτη χθες, να κλείνει στις 906,07 μονάδες, κοντά στα υψηλά των 52 εβδομάδων και με τον τζίρο να ξεπερνά τα 93 εκατ. ευρώ. Μεγάλο τμήμα του χρηματιστηριακού τζίρου, πάνω από 22 εκατ. ευρώ, αφορούσε βέβαια τις συναλλαγές της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, όπου η πώληση μετοχών από τους «γρήγορους παίκτες», που συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, απορροφήθηκε με ευκολία από την πλευρά των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Και τώρα τι κάνουμε; Με τον Γενικό Δείκτη να έχει ανέβει κατά +59%, τι περιθώρια αποδόσεων υπάρχουν ακόμα; Έχει αποτιμήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας; Έχουν αποτιμηθεί πλήρως οι αξίες των μετοχών των εταιρειών, που θα συμμετάσχουν στην οικονομική πτυχή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»; Έχουν εκτιμηθεί οι τζίροι και τα κέρδη, που θα προκύψουν από την εκτέλεση όλων αυτών των σημαντικών Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων μέσα στην επόμενη πενταετία; Σαφέστατα, όχι!

Και αυτό το ρητό «όχι», βασίζεται σε τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας.

Το πρώτο σημείο, είναι το επίπεδο των τιμών, τόσο των χρηματιστηριακών δεικτών όσο και συγκεκριμένων μετοχών, που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Το δεύτερο σημείο, είναι το ύψος των κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει και άμεσα στο Χρηματιστήρια Αθηνών μέσω συναλλαγών, αλλά και έμμεσα από τη συμμετοχή των επενδυτών σε εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Το τρίτο σημείο και ίσως και το πιο σημαντικό είναι το πως βλέπουν οι αναλυτές, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές από το εξωτερικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα γενικότερα και στο Χρηματιστήριο ειδικότερα.

Στο πρώτο σημείο, έχουμε την καταγραφή ολοένα και περισσότερων υψηλών τιμών δωδεκαμήνου, από όλο και περισσότερες εταιρείες. Χθες για παράδειγμα όπως σημείωνε και στο ημερήσιο σχόλιο του μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Συμεών Μαυρουδής, 26 εταιρείες κατέγραψαν νέα ψηλά έτους και ταυτόχρονα τέσσερις από αυτές κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά. Η Entersoft και η Performance από τον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς τα Πλαστικά Κρήτης και η ΕΛΒΕ, δικαιώνοντας τους μετόχους, που τις έχουν τοποθετήσει στα χαρτοφυλάκια τους.

Ο Γενικός Δείκτης, βρίσκεται κοντά στα υψηλά του με τις στηρίξεις του να τον ακολουθούν σε αυτήν τη σταθερή ανοδική διαδρομή. Οπότε όσο το ημερήσιο διάγραμμα (για τους γρήγορους επενδυτές) βρίσκεται πάνω από τις 897 μονάδες και το εβδομαδιαίο (για τους αργούς επενδυτές) πάνω από το επίπεδο των 869 μονάδων, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι δραστήριοι επενδυτές γνωρίζουν ότι όταν τα σήματα «stop» βρίσκονται τόσο κοντά τις τρέχουσες τιμές, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι νέες τοποθετήσεις. Διότι αν κάτι δεν πάει καλά, τότε το stop loss είναι κοντινό, συνοδευόμενο από ανεπαίσθητες απώλειες.

Οι μετοχές που συγκροτούν την dream team του χρηματιστηρίου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέσεις long. Και ναι, μπορεί να φαίνεται βαρετό που δε χρειάζεται οι επενδυτές να μεταπηδούν από μετοχή σε μετοχή, όμως τι είναι πιο ασφαλές, πιο εποικοδομητικό και ήρεμο από το να βλέπει κανείς τις επιλογές τους να συνεχίζουν το σταθερά ανοδικό τους ταξίδι, όπως είναι για παράδειγμα αυτό του ΟΤΕ, της Mytilineos, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του ομίλου VIOHALCO και των τραπεζών. 

Το δεύτερο σημείο, είναι αυτό της εισροής ξένων αλλά και νέων εγχώριων κεφαλαίων, στο Χρηματιστήριο. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών υπερβαίνει πλέον το 60% της συνολικής αξίας των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά και από την πρόσφατη τοποθέτηση στρατηγικών επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι επενδυτές συνωστίζονται για να συμμετάσχουν στις εκδόσεις Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από αυτά της ΔΕΗ, της Alpha Bank, της Eurobank, της Motor Oil, της Mytilineos στην αναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα πακέτα μετοχών που αλλάζουν χέρια σε μεγάλους εισηγμένους ομίλους.

Με δυο λόγια, η είσοδος σημαντικότατων κεφαλαίων πιστοποιεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια προσωρινή άνοδο ή με κάποιο «παιχνίδι στο οποίο μερικοί έξυπνοι περιμένουν να ξεφορτώσουν χαρτιά». Αλλά έχουμε να κάνουμε με το αρχικό στάδιο της ανοδικής πορείας της εθνικής οικονομίας. Μιας πορείας, που θα έχει διάρκεια.

Και έτσι καταλήγουμε και στο τρίτο σημείο της ανάλυσης μας. Δηλαδή, στο πως βλέπουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι ξένοι αναλυτές και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές το Χρηματιστήριο και την Ελλάδα. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά γεγονότα που προαναφέραμε συμβαίνουν, ενώ η Ελληνική Οικονομία παραμένει εκτός «επενδυτικής βαθμίδας», παρ’ όλες τις αναβαθμίσεις των βαθμολογιών που δημοσιεύουν οι παγκόσμιοι αξιολογητές. Πράγμα που σημαίνει, ότι αρκετοί οίκοι αναμένουν περαιτέρω αναβαθμίσεις, για να εντάξουν ελληνικά ομόλογα και ελληνικές μετοχές στα χαρτοφυλάκια τους.

Επομένως, τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν από θεσμικούς επενδυτές που θα πιστέψουν στο «ελληνικό story», στις σημαντικότατες αυξήσεις του ΑΕΠ, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης, είναι πολλαπλάσια αυτών που βλέπουμε σήμερα.

Το έχουμε ξαναγράψει. Όσο δε χαλάει η κεντρική χρηματιστηριακή παράσταση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, έχει κάθε λόγο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Ειδικά σήμερα που λύνεται και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας που ακούει στο όνομα «τραπεζικό σύστημα». Ένα πρόβλημα που αποτελούσε βαρίδι, για το σύνολο του Χρηματιστηρίου. Ίσως, το πρόβλημα να μην έχει λυθεί με τον ικανοποιητικότερο τρόπο. Ίσως, να έχει επωμισθεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος το κράτος και συνεπακόλουθα οι φορολογούμενοι. Όμως στο τέλος της ημέρας, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα έχουν βγει κερδισμένες, διότι οι τράπεζες αποτελούν την καρδιά της πραγματικής οικονομίας.

Συνεχίζουμε λοιπόν τη χρηματιστηριακή μας πορεία, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, τα σημεία κλειδιά των τιμών των μετοχών, όπως περιγράφονται καθημερινά τόσο από τις στήλες των αρθρογράφων όσο και από τα σχόλια στο «LIVE Χρηματιστήριο».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.