Χρ. Σταϊκούρας: Οι τρεις τρόποι για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Χρ. Σταϊκούρας: Οι τρεις τρόποι για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έθεσε ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρεμβαίνοντας στην ακρόαση φορέων επί του φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό οι τρόποι είναι οι εξής:

- Ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Είναι είναι κομβικό στοιχείο, να διευρύνεις τη φορολογική βάση μειώνοντας τη φοροδιαφυγή», είπε.

- Αντικειμενικές αξίες και ακίνητη περιουσία. «Με την άσκηση που θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον Μάιο, εκτιμούμε ότι θα ενταχθούν περισσότερες 3.000 επιπλέον ζώνες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, οι οποίες θα προστεθούν στις υφιστάμενες 10.216 ζώνες».

- Ορθολογική φορολόγηση όσων δεν πληρώνουν. Ως παράδειγμα έδωσε τις υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το Airbnb.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό, δεδομένου ότι δεν στοχεύει στην άσκηση ταξικής πολιτικής.

«Το έχουμε πει: η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσημο, θα βοηθήσουμε όλη την κοινωνία. Αλλά, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε ότι θα γίνουν κι άλλες μειώσεις φόρων μέσα στην τετραετία, με βάση και τις επιταγές των φορέων που μίλησαν στη Βουλή.

«Φυσικά όλα δεν γίνονται ούτε στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ούτε στο πρώτο τρίμηνο. Έχουμε μπροστά μας 4 χρόνια. Άρα, λίγο υπομονή, σίγουρα θα υπάρξουν και νέες μειώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει αρκετές φοροελαφρύνσεις. Όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα. «Συνεπώς, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Φέρνουμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως είχαμε εξαγγείλει», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν, λαμβάνοντας βέβαια και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Όπως εξήγησε η εισφορά αλληλεγγύης ήταν ένας έκτακτος φόρος, νομοθετήθηκε το 2011, είχε χρόνο εφαρμογής μέχρι 31.12.2016, ήρθε η ΝΔ το 2014 και τον μείωσε κατά 30%.