Χρ. Σταϊκούρας: Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις με συνετή μείωση φόρων και εισφορών

Χρ. Σταϊκούρας: Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις με συνετή μείωση φόρων και εισφορών

Με την μικρότερη ύφεση που καταγράφεται στην Ελλάδα ξεκίνησε ο υπουργός Οικονομικών την ομιλία του στο 15ο ετήσιο Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ξένους επενδυτές σημειώνοντας ότι στη χώρα μας η ύφεση ήταν της τάξη του 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 όταν στην Ευρωζώνη έφθασε το 9% με ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία ξεπέρασαν το 13%.

Η εξέλιξη αυτή όπως είπε ο κ. Σταικούρας ήταν αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει  ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού υπερβαίνουν, πλέον, των 24 δισ. ευρώ.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της ελληνικής Κυβέρνησης τους δύσκολους μήνες της πανδημίας ενώ παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού της σχεδίου για το 2021.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τον πρωθυπουργό και που αφορούν στην στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίων μονάδων των εισφορών, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να αντιμετωπισθεί η κρίση και το 2021.  

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών θέλοντας να δείξει την ασφάλεια που υπάρχει στη χώρα μας για επενδύσεις,  αναφέρθηκε και στο μαξιλάρι των 38 δις. ευρώ το οποίο μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία όταν αυτό απαιτηθεί από τις καταστάσεις.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά μεταξύ άλλων στην ψήφιση και υλοποίηση με επιτυχία, προγράμματος στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κοροναϊού, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαίσιου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, τη προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (όπως το Ελληνικό κλπ) και στη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Τέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ε να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων  και επιπλέον 12,5 δις ευρώ σε δάνεια. Και ακόμη θα συγκεντρώσει 14 δις από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Το πακέτο αυτό, είπε, είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να στηρίξει την παραγωγικότητά της με επενδύσεις και με μεταρρυθμίσεις που θα έχουν βιώσιμο και παρατεταμένο αντίκτυπο στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.