Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανές νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ανάλογα με την πανδημία

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανές νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ανάλογα με την πανδημία

Οικονομικά μέτρα που η επίδρασή τους αγγίζει το 6% του ΑΕΠ έχει λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού  σημείωσε ότι τα μέτρα που διαρκώς λαμβάνονται, επεκτείνονται, ενισχύονται και εμπλουτίζονται αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020. «Με θετική επίδραση στην οικονομία, που εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ. Δηλαδή, χωρίς αυτά τα μέτρα, η ετήσια ύφεση θα είχε ξεπεράσει το 14%. Αυτά τα μέτρα σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει εμπειρία από προηγούμενο παρόμοιο ιστορικό συμβάν, ώστε να έχουν αναπτυχθεί πρότυπες εγχώριες ή διεθνείς πρακτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο ανάλογα μάλιστα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού, είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών σήμανε νέο καμπανάκι υπογραμμίζοντας ότι μια περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά δυσμενέστερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης και κατά 2% του ΑΕΠ στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Πάντως, το 2021, η δημοσιονομική ευελιξία παραμένει, αφού εξακολουθεί να υφίσταται η γενική ρήτρα διαφυγής», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2021. Ειδικότερα αυτές είναι οι εξής: 

- η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 

- η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων, 

- η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ,

- η στήριξη των παιδείας, μέσω της πρόσληψης μεγάλου αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών,

- η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αύξησης των σχετικών δαπανών, 

- η εφαρμογή του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας,

- η συνέχιση της επισκόπησης δαπανών στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή δράσεων με προσανατολισμό στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών παροχών και

η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά, τέλος, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αποδεικνύει ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ζει μέσα στην οικονομία και την κοινωνία, και όχι σε «γυάλινους πύργους».  «Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες τους, ακούει το σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα. Παρεμβαίνει υποστηρικτικά, έγκαιρα και στοχευμένα, στον βαθμό και τον χρόνο που οι παρούσες, έκτακτες, συνθήκες απαιτούν», είπε κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας.