Χρ. Σταϊκούρας: Οι υψηλοί φόροι «σκοτώνουν» την ανάπτυξη

Χρ. Σταϊκούρας: Οι υψηλοί φόροι «σκοτώνουν» την ανάπτυξη

Οι υψηλοί φόροι συρρικνώνουν τα εισοδήματα των πολιτών, μειώνουν τα έσοδα του κράτους και τελικά «σκοτώνουν» την ανάπτυξη, τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηρίζει την έκθεση της Κομισιόν για την απώλεια εσόδων αποκαλυπτική της εσφαλμένης και αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ επαναλαμβάνει πως απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στους αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους και στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απώλεια εσόδων από την είσπραξη του ΦΠΑ είναι αποκαλυπτική της εσφαλμένης και αδιέξοδης πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Κυβέρνηση η οποία, με τη λανθασμένη ανοχή των δανειστών, επέλεξε να αυξήσει τους φόρους, κυρίως τους έμμεσους φόρους.

Αποτέλεσμα; Μείωση των εσόδων και διόγκωση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, η απώλεια Φ.Π.Α., διογκώθηκε και ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ το 2015.

Και ενώ προβλέπονταν πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δις ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν μόλις 200.000.000 ευρώ.

Αντιθέτως, το 2014, όταν η τότε Κυβέρνηση μείωσε φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα αυξήθηκαν και η φορολογική συμμόρφωση βελτιώθηκε.

Είναι πλέον ξεκάθαρο:

Οι υψηλοί φόροι συρρικνώνουν τα εισοδήματα των πολιτών, μειώνουν τα έσοδα του Κράτους και τελικά “σκοτώνουν” την ανάπτυξη.

Όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στους αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους και στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να “αναπνεύσει” η οικονομία και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα».

Φωτογραφία: SOOC