Χρ. Σταϊκούρας: Οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία από ένα δεύτερο lockdown

Χρ. Σταϊκούρας: Οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία από ένα δεύτερο lockdown

Ένα δεύτερο καθολικό lockdown θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας». 

Μιλώντας στο Real fm για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει επαρκής πόρους (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δις ευρώ) για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και όπως τόνισε θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία.

Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων με 100 – 120 δόσεις προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις λόγω του Lockdowν άλλα και όσοι δημιούργησαν νέα χρέη και τους επόμενους μήνες λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις στο θέμα της ύφεσης ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η παραμένει στο 8% η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος και αυτό θα προβλέπεται και στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους (και εκτιμάται οτι θα συνεχιστούν και στο 3ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς) δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των αρχικών προβλέψεων για την ύφεση.