Χρ. Σταϊκούρας: Μηδενικά τα έσοδα από τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του δημοσίου

Χρ. Σταϊκούρας: Μηδενικά τα έσοδα από τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του δημοσίου

Μόλις 24.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τα χρήματα που επιστρέφονται στο Δημόσιο και προέρχονται εγκληματικές δραστηριότητες εις βάρος του, αναφέρει ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημειώνει ότι την περίοδο 2013-2014 είχαν συγκεντρωθεί 34,3 εκατ. ευρώ και υπογραμμίζει τη διαφορά της πολιτικής βούλησης, του σχεδίου και της αποτελεσματικότητας των δύο Κυβερνήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τον Δεκέμβριο του 2013, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, άνοιξε ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό να συγκεντρώνονται σε αυτόν χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Κίνητρο για τους δυνάμει καταθέτες ήταν να διεκδικήσουν από τη Δικαιοσύνη καλύτερη αντιμετώπιση στις υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους από την παράνομη δραστηριότητά τους. Τον Ιούνιο του 2014, μάλιστα, η τότε Κυβέρνηση, με το Ν. 4270/2014, προέβλεψε τα ανωτέρω ποσά να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη.

Και προσθέτει ότι αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία σημειώνεται ότι ακολουθείται ως συνήθης πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ήταν, μέχρι το τέλος του 2014, να συγκεντρωθούν 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Επισημαίνει ωστόσο ότι «από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις μας (25.10.2016, 15.02.2017, 08.05.2018, 23.07.2018) δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τα ποσά που ετησίως συγκεντρώνονται στον εν λόγω λογαριασμό. Ούτε πώς αυτά αξιοποιούνται»

Σημειώνει, μάλιστα ότι πριν από λίγες μέρες, στη Διαύγεια, «δημοσιεύθηκε ξαφνικά μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα εισπραχθέντα ποσά στο συγκεκριμένο λογαριασμό ανέρχονται σε μόλις 24.000 ευρώ για ολόκληρο το 2018!»

«Και μόνο η σύγκριση των δύο περιόδων αποκαλύπτει τη διαφορά της πολιτικής βούλησης, του σχεδίου και της αποτελεσματικότητας των δύο Κυβερνήσεων στο πεδίο της αξιοποίησης πόρων από την καταπολέμηση της διαφθοράς», υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας και τονίζει ότι «στον συνεχή αυτό αγώνα, εμείς μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει στη βούληση, το σχέδιο και την αποτελεσματικότητα. Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κέρδισε μόνο στα λόγια».