Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,4 δισ. ευρώ μέχρι 15 Ιουνίου
Χρ. Σταϊκούρας

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,4 δισ. ευρώ μέχρι 15 Ιουνίου

Συνολικά 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν στις επιχειρήσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όχι μόνο θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την πρώτη φάση αλλά θα τεθεί «σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα πόσα να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου». Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «το νέο πρόγραμμα θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, διότι  θα ενσωματώνει εκτός από τα στοιχεία Μαρτίου και τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου που η πτώση του τζίρου ήταν πολύ μεγαλύτερη σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν και όσες επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση, ωστόσο από το ποσό του δεύτερου προγράμματος θα αφαιρεθεί το ποσό που έλαβαν στην πρώτη φάση.  «Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την μείωση του τζίρου τους. Από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται το ποσό που ήδη έχουν λάβει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις που δεν είχαν πάρει χρηματοδότηση», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας. 

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή και των ατομικών επιχειρήσεων που υπέστησαν μείωση των εσόδων λόγω της πανδημίας.

Πρώτη φάση

Αναφορικά με την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δόθηκαν σε περισσότερες από 51.000 επιχειρήσεις πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά ύψους 510 εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή κατά μέσο όρο 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ειδικότερα, το 58% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν είχαν έναν έως πέντε εργαζόμενους, το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους.  

Μάλιστα οι επιχειρήσεις που είχαν από έναν έως 50 εργαζόμενους που συνιστούν το 84% των επωφελούμενων επιχείρησε έπιασαν το 80% του συνολικού ποσού. «Άρα πήραν και πολύ μικρά ποσά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως προς το σύνολο», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.