Χρ. Σταϊκούρας: Αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα η μη αξιοποίηση του QE

Χρ. Σταϊκούρας: Αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα η μη αξιοποίηση του QE

Στην μη αξιοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ελλάδα, το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, αναφέρεται ο Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιβεβαίωσε την ολοκλήρωσή του. 

Η Ελλάδα είχε ανάγκη αυτού του προγράμματος περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης και είναι η μόνη που δεν κατόρθωσε να το αξιοποιήσει, τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό, ο οποίος απέτυχε να κάνει πράξη ακόμα μια δέσμευσή του.

Αναλυτικά, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
 
Πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ενίσχυσε με σημαντική ρευστότητα τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά την περίοδο της κρίσης, συμβάλλοντας δι' αυτού του τρόπου στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.  
 
Δυστυχώς, ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη αυτού του προγράμματος περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η μόνη που δεν κατόρθωσε να το αξιοποιήσει.

Παρά το γεγονός ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελούσε δέσμευση και προτεραιότητα της Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, όπως άλλωστε και πολλές άλλες, απέτυχε να την κάνει πράξη. Όπως απέτυχε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ασφαλή, συστηματική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.
  
Εξαιτίας του κ. Τσίπρα, άλλη μία ευκαιρία για τη χώρα χάθηκε».