Χρ. Σταϊκούρας: 869 εκατ. ευρώ αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ μετά τον Ιούλιο αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια, όταν κλήθηκε να απαντήσει στα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λέτε πως αφήσατε δημοσιονομικό χώρο που δεν αξιοποιήθηκε. Εμείς βρήκαμε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε από 869 εκατομμύρια αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, 410 εκατομμύρια μείωση της οροφής των δαπανών που δεν υλοποιούνται και από την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Παρά το ότι μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απώλεια εσόδων», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών ενώ αναφέρθηκε στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Λέτε πως ακυρώνουμε τις μειώσεις φόρων που είχε αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μας ποιους φόρους ακυρώσαμε. Όλα όσα λέγατε πριν τις εκλογές ήταν λόγια του αέρα

2. Ακούω το επιχείρημα ότι έχουμε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Εμείς λέμε ανάπτυξη 2.8%, εσείς πόσο εκτιμάτε. Λέτε για τις εκτιμήσεις των θεσμών που είναι 2.3% άρα και σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα πάει καλύτερα από το 2019. Άρα συμφωνούμε ότι το 2020 θα τρέξει η οικονομία καλύτερα με τη Νέα Δημοκρατία από ότι έτρεξε τα προηγούμενα χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

3. Λέτε πως ο προϋπολογισμός είναι ταξικός. Εγώ δεν ξέρω ταξικό προϋπολογισμό που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών.

4. Μιλάτε για τη φορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι 60.000 ευρώ ακίνητη περιουσία έχει το 58.6% των πολιτών, για το υπόλοιπο δεν σας απασχολεί; Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση.

5. Μιλάτε για το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση υλοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση μια σειρά παρεμβάσεων με επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, ενέργειες για το δημογραφικό (π.χ. επίδομα για κάθε νέο παιδί), ενέργειες στο σύστημα εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης. ''Άσκηση κοινωνικής πολιτικής γίνεται και με το να δίνεται τέλος στην υπερφολόγηση.