7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Χρ. Μεγάλου στο Bloomberg: Η Πειραιώς ενισχύει την ηγετική της θέση και θα στηρίξει την οικονομία

Χρ. Μεγάλου στο Bloomberg: Η Πειραιώς ενισχύει την ηγετική της θέση και θα στηρίξει την οικονομία

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο Sunrise, για τη δραστική μείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο τη σημαντική βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και τον μετασχηματισμό της τράπεζας.

Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg με αφορμή την ολοκλήρωση της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

«Το σχέδιο Sunrise περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού που έχει ως στόχο την ενίσχυση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης και κερδοφορίας για την τράπεζα», ανέφερε ο κ. Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι «η Πειραιώς θα ενισχύσει την ηγετική θέση στην αγορά και θα στηρίξει την οικονομία».

Αναφερόμενος στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην αύξηση κεφαλαίου, είπε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την τράπεζα, η οποία ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες έχει «τρέξει» μια σειρά από σημαντικά projects, όσο και για την ελληνική οικονομία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας αναβαθμίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την S&P. Εκτίμησε δε, ότι για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Ειδικότερα για την αναβάθμιση της S&P σε βαθμίδα αξιολόγησης «ΒΒ» σημείωσε ότι πρόκειται για το την υψηλότερη κατάταξη της τελευταίας δεκαετίας και πως αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε δε ότι οι επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και οι προσδοκίες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν καίριες παράμετροι κατά την αξιολόγηση, η οποία εκτίμησε ότι ενδέχεται να βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στην ελληνική τραπεζική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξηγώντας «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους». Ωστόσο, δεν απέκλεισε ανάλογες διασυνοριακές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ