Χρ. Μεγάλου: Πλήρως διασφαλισμένες οι 1.300 θέσεις εργασίας του RBU

 Χρ. Μεγάλου: Πλήρως διασφαλισμένες οι 1.300 θέσεις εργασίας του RBU

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Επιστολή προς τους εργαζόμενους της Τρ. Πειραιώς απέστειλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, ενημερώνοντας το προσωπικό για την πορεία της συμφωνίας με την Intrum, τονίζοντας παράλληλα πως όλες οι θέσεις εργασίας της μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων (RBU) είναι διασφαλισμένες.

Ο Χ. Μεγάλου καλεί τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα είναι επιφυλακτικοί ή αρνητικοί να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αποδεχθούν τη συμφωνία της Τρ. Πειραιώς με την ΟΤΟΕ, βάσει της οποίας διασφαλίζονται πλήρως οι εργαζόμενοι και το σύνολο των θέσεων εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η νέα εταιρεία στην οποία η Τρ. Πειραιώς θα συμμετέχει με 20% θα είναι σε πλήρη λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2019 και ζήτησε από τους υπαλλήλους να αποφασίσουν έως τις 4 Σεπτεμβρίου με ψυχραιμία και ρεαλισμό το καλύτερο για το μέλλον τους.

Αναλυτικά, ο κ. Μεγάλου στην επιστολή του προς το προσωπικό του RBU αναφέρει τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι η στρατηγική συμφωνία με την Intrum για τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. H κοινή εταιρεία, στην οποία η Intrum θα συμμετέχει κατά 80% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 20%, θα είναι σε πλήρη λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2019.

Επιλέγοντας την Intrum, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξασφάλισε έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Μια κορυφαία διεθνή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο, παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες με μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία απασχολεί περισσότερους από 9.000 εργαζομένους. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης με κεφαλαιοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ και είναι οργανωμένη σύμφωνα με τις πιο αυστηρές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης.

Σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία με την Intrum είναι ότι δεν υπάρχει καμία απώλεια θέσης εργασίας. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην εργασία και διασφαλίσαμε και τις 1.300 θέσεις της μονάδας RBU, οι οποίες μαζί με τις δραστηριότητές της μεταφέρονται στη νέα εταιρεία τη 16η  Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, προστατέψαμε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε, πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους στην Τράπεζα.

Σε αυτή τη βάση συμφωνήσαμε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συμφωνία που η ΟΤΟΕ χαρακτήρισε «Σταθμό», η οποία διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους και το σύνολο των θέσεων εργασίας, ενώ προσφέρει νέες επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα διαχείρισης απαιτήσεων, στον οποίο η νέα εταιρεία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

Επιπρόσθετα, συμφωνήσαμε να αποδοθεί εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών, στοιχείο που αποδεικνύει την επιθυμία της νέας εταιρείας να υποδεχθεί όλους τους εργαζόμενους στο RBU.

Με όλες αυτές τις ενέργειες εξασφαλίσαμε το καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας.

Πολλοί συνάδελφοι αξιολογώντας ορθώς τα πλεονεκτήματα της πρότασης έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά. Με τη θετική τους επιλογή έχουν κατοχυρώσει το σύνολο των προνομίων και παροχών που προβλέπονται στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ.

Θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους που μέχρι τώρα είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί, να επανεξετάσουν τη στάση τους σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα. Οι εγγυήσεις και οι παροχές είναι διαθέσιμες σε όλους στην παρούσα φάση και είναι επωφελείς για τη μετάβαση στη νέα εταιρεία. Όλα τα δεδομένα αποτυπώνονται με σαφήνεια στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και απέχουν πολύ από τη διαστρεβλωμένη εικόνα που ορισμένοι σκοπίμως παρουσιάζουν.

Η ανεύθυνη αυτή στάση τους, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία. Διότι είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα θα επανεξετάσει τη στάση της λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με γνώμονα την πλήρη λειτουργία της νέας εταιρείας την 1η Οκτωβρίου.

Είναι πλέον η ώρα που ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αποφασίσει μέχρι την 4η  Σεπτεμβρίου υπεύθυνα, με ψυχραιμία και ρεαλισμό για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του».