Χρ. Δήμας: Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ακόμη και αν τον Αύγουστο βγούμε στις αγορές

Χρ. Δήμας: Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ακόμη και αν τον Αύγουστο βγούμε στις αγορές

«Όχι μόνο δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά ακόμη και αν τον Αύγουστο του 2018 έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές με χαμηλά επιτόκια -που όλοι το ευχόμαστε- δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και στη συνέχεια» δήλωσε ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Και για μετά τον Αύγουστο του 2018, που λήγει το μνημόνιο και η χρηματοδότηση για τη χώρα, ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ψηφίσει μέτρα 5,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα έλθουν από περικοπή συντάξεων και από μείωση του αφορολογήτου και μέχρι τον Μάιο του 2018 πρέπει να ψηφίσουν και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα καθορίζει τη δημοσιονομική πολιτική από το 2019 έως το 2022, όπου έχουν υπολογίσει πάλι πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρονιά στο 3,5%» εξήγησε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιβάλει 27 νέους φόρους, έχει αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ δύο φορές, πάνω από 77.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει τα τελευταία 2,5 χρόνια, πάνω από 111.000 επαγγελματίες έχουν κλείσει τα βιβλία τους, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι ένας μοχλός ανάπτυξης, έπρεπε να είχαν δαπανηθεί 6,75 δισ. κι έχουν δαπανηθεί μόλις τα μισά, στο ΕΣΠΑ έχουμε πολύ χαμηλές απορροφήσεις, το ιδιωτικό χρέος -δηλαδή τι χρωστάνε πολίτες και επιχειρήσεις στο ελληνικό δημόσιο- αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Την ίδια στιγμή το κράτος έχει γίνει ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής στην Ελλάδα. Όλα αυτά είναι δυσάρεστες πραγματικότητες των τελευταίων 2,5 χρόνων».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ ο κ. Δήμας διευκρίνισε, πως «πεποίθησή μας είναι ότι με την πολιτική της υπερφορολόγησης, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, το μόνο το οποίο καταφέρνεις είναι να δίνεις αντικίνητρα για πιθανές επενδύσεις, να μειώνονται όσοι έχουν τη θέληση ή τη δυνατότητα να επιχειρήσουν στη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ορθοποδήσει και η οικονομία».

Υπενθύμισε δε, ότι «η ΝΔ είναι αυτή η οποία μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, που σήμερα είναι στο 24%, μείωσε τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, που με τον προϋπολογισμό του 2018, που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα, περικόπτεται περίπου 50% το επίδομα, μείωσε 30% το φόρο αλληλεγγύης, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, που η καινούρια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάλι τις αύξησε».

«Έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία τα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και μην ξεχνάτε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2012 παρέλαβε ύφεση της τάξης του 7% και έλλειμμα στον προϋπολογισμό 10%. Μέσα σε δύο χρόνια είχαμε ανάπτυξη 0,7% το 2014 -με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ- και επίσης είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία SOOC