Χρ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Στο 5% το μερίδιο αγοράς του IQOS

Χρ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Στο 5% το μερίδιο αγοράς του IQOS

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Στο 5% έχει ανέλθει το μερίδιο αγοράς του IQOS της Παπαστράτος στην Ελλάδα, ενώ περίπου 150.000 πρώην καπνιστές, έκοψαν το τσιγάρο και στράφηκαν σ'' αυτό το θερμαινόμενο καπνικό προϊόν». Αυτό δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης Έκθεσης κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος της εταιρείας με τίτλο «Για το αύριο, σήμερα».

Ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε πως τα περιθώρια ανάπτυξης αυτού του προϊόντος είναι τεράστια, όσο το γνωρίζουν οι καταναλωτές, συμπληρώνοντας πως στην Ιαπωνία αυτό το είδος καπνικού προϊόντος έχει μερίδιο αγοράς 20%. Μιλώντας για τους στόχους του 2019, τόνισε πως η προτεραιότητα θα δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του IQOS που πλέον είναι το καινοτόμο και πρωτοποριακό προϊόν ολόκληρου του ομίλου Philip Morris International (PMI), μητρική της Παπαστράτος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος, επισήμανε πως «δεν ανταγωνιζόμαστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν είναι αυτή η στόχευσή μας, αλλά εστιάζουμε στο μέλλον και σ'' έναν κόσμο που θα μειώνεται διαρκώς το κάπνισμα. Στόχος είναι να μειώνονται οι χρήστες του συμβατικού τσιγάρου».

Θυμίζουμε πως για την παραγωγή των ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο IQOS η PMI επένδυσε 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το εργοστάσιο ξεκίνησε να παράγει το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ούτε χρόνος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων ετών στη χώρα, με την οποία η Παπαστράτος φιλοδοξεί να αλλάξει το status quo σ'' όλη τη βιομηχανία καπνικών. Το project της επένδυσης αφορούσε τη μετατροπή του υπάρχοντος εργοστασίου του ομίλου στον Ασπρόπυργο, το οποίο προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, που αλλάζουν, μετά από δεκαετίες ολόκληρη τη βιομηχανία καπνικών.

Παράλληλα, η νέα επένδυση της Παπαστράτος θα προσθέσει (στο φουλ της παραγωγής) συνολικά 400 νέες θέσεις εργασίας στον όμιλο. Με αυτή την επένδυση η Ελλάδα έγινε η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που παράγει ράβδους καπνού, για το IQOS.

Στόχος έως το 2025 το IQOS να φτάσει στο 30%-40%

Καταλυτικό ρόλο στο να έρθει αυτή η μεγάλη επένδυση στη χώρα μας έπαιξε ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Phillip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο οποίος στα εγκαίνια που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στον Ασπρόπυργο, είχε τονίσει πως η PMI έχει επενδύσει πόρους 4,5 δισ. ευρώ για Έρευνα και Ανάπτυξη και θα συνεχίσει να επενδύει στην παραγωγή και στο μέλλον, πέραν της συγκεκριμένης μονάδας της Παπαστράτος.

Τότε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο κ. Καλατζόπουλος είχε επισημάνει πως στόχος είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%. Σύμφωνα με τον ίδιο, παγκοσμίως υπάρχουν 1,1 δισ. καπνιστές ενώ το IQOS περιέχει 90% με 95% λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες συγκριτικά με το τσιγάρο.

Το αποτύπωμα της Παπαστράτος

Με αφορμή αυτή τη μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, η ΕΥ πραγματοποίησε την πρώτη Έκθεση κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος στον τόπο, με τίτλο «Για το αύριο, σήμερα» για λογαριασμό της εταιρείας.

Τα στοιχεία της μελέτης, μαρτυρούν (επιβεβαιώνουν) το μέγεθος της Παπαστράτος και το συνολικό της εκτόπισμα στην ελληνική αγορά. Θυμίζουμε ότι η Παπαστράτος είναι μέσα στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και από τις λίγες που κάνουν τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΥ, το εκτόπισμα της Παπαστράτος, έχει ως εξής:

· 1,2 δισ. ευρώ συνολικός κύκλος εργασιών
· 1,1 δισ. ευρώ συνεισφορά σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και ΕΦΚ) - 2,2% των εσόδων του κράτους
· 85 εκατ. ευρώ συνεισφορά προς Έλληνες προμηθευτές με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών
· 4,9 εκατ. ευρώ σε ενέργειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων
· Απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών.
· Στα 157 εκατ. ευρώ το 2017 η προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,1% του ΑΕΠ.

Απασχόληση

Σε επίπεδο απασχόλησης η Παπαστράτος είχε ισχυρό αποτύπωμα, αυξάνοντας κατά 24,6% τον αριθμό των εργαζομένων της.

· 897 άμεσες θέσεις εργασίας
· 1.091 έμμεσες θέσεις
· Κάθε μία θέση εργασίας της Παπαστράτος υποστηρίζει έμμεσα 2,5 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας
· 30 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και αμοιβές
· Λοιπές παροχές προς τους εργαζομένους αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Παπαστράτος έχει διαθέσει 2,4 εκατ. ευρώ σε δράσεις και πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας από το 2009 έως και το 2017. Οι επενδύσεις σε κοινωνικές δράσεις το 2017 ανήλθαν σε 272.000 ευρώ. Σημαντική όμως ήταν και η επίδραση στο περιβάλλον με δραστική μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της εταιρείας, καθώς το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2017 στο εργοστάσιο προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Παπαστράτος μείωσε κατά 85% τις εκπομπές CO2 (kg GHG), ενώ η συνολική ποσότητα αποβλήτων μειώθηκε κατά 19%.

Μιλώντας αναφορικά με την έκδοση της πρώτης Έκθεσης κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος της Παπαστράτος στην Ελλάδα, ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης δήλωσε:

«Η Έκθεση της ΕΥ καταδεικνύει ότι πράγματι το 2017 ήταν μια χρονιά – σταθμός για την Παπαστράτος. Ήταν η χρονιά που γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία μας, ανακοινώνοντας μια μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου μας σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, το IQOS. Πήραμε την απόφαση να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την παραγωγή τσιγάρων, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όσο το δυνατόν περισσότερους.

Τα στοιχεία της πρώτης Έκθεσης του κοινωνικο-οικονομικού μας αποτυπώματος επιβεβαιώνουν ότι εδώ και εννέα δεκαετίες η Παπαστράτος συνεχίζει να κάνει πράξη τη δέσμευσή της να αφήνει πίσω της μέλλον. Πιστεύουμε ότι και το 2018 συνεχίσαμε στο ίδιο πλαίσιο και με ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Με κάθε μας κίνηση επιδιώκουμε σταθερά να φέρνουμε το αύριο, σήμερα, για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Είμαστε περήφανοι γιατί αυτή μας η προσπάθεια μετατρέπεται σε απτό, μετρήσιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα».