Χωρίς την έκπτωση οι πρώτες δόσεις για τις επιχειρήσεις
Προκαταβολή φόρου

Χωρίς την έκπτωση οι πρώτες δόσεις για τις επιχειρήσεις

Χωρίς να συνυπολογιστεί η έκπτωση 35% έως και 100% στην προκαταβολή φόρου καλούνται οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τις πρώτες δόσεις του φόρου που τους αναλογούν. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συλλέξει τα στοιχεία των επιχειρήσεων κατά το πρώτο 6μηνο του έτους προκειμένου να υπολογιστεί η σχετική μείωση που αντιστοιχεί σε κάθε μία.

Μετά την συλλογή των δεδομένων η εφορία θα προχωρήσει στην επανεκκαθάριση των δηλώσεων και αμέσως μετά θα αποσταλούν στις επιχειρήσεις τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με την μειωμένη προκαταβολή φόρου και τις περισσότερες δόσεις αποπληρωμής του φόρου.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φέτος το φόρο που τους αναλογεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021. 

Σύμφωνα, τώρα, με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:

- Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου 2019 ήταν μεταξύ 5%-15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

- Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

- Για πτώση τζίρου  25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης  φτάνει στο 70%.

- Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Σημειώνεται ότι για όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν τη δήλωση τους τον Ιούλιο, η πληρωμή της πρώτης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα και όχι τον Αύγουστο, όπως αναφέρει το εκκαθαριστικό σημείωμα που έχει αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα taxis.

Με βάση τη διάταξη που ψηφίσθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν τη δήλωση τον Ιούνιο θα πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Όπως προαναφέρθηκε για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν τον μήνα Ιούλιο τις δηλώσεις, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η διατύπωση της διάταξης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αποκλείει τη μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Εφόσον η πράξη προσδιορισμού εκδοθεί αργότερα η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Οκτώβριο».