Χωρίς συμφωνία η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών για το νέο νόμο Κατσέλη

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών για το νέο νόμο Κατσέλη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις για το νομικό πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα σκληρές καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά προεκλογικά στη διατήρηση ενός πλαισίου που θα δίνει την αίσθηση ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Παρ' όλα αυτά, η παράταση που είχε δοθεί για το νόμο Κατσέλη λήγει στο τέλος του μήνα και πλέον τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ετυμηγορία των πιστωτών, αφού τα ζητήματα των τραπεζών είναι πρώτα στη λίστα των προαπαιτούμενων για αν επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από τις τράπεζες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης και ο Θοδωρής Καλαντώνης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο.

Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι η πιθανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση είναι αυξημένη, ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην παρούσα φάση.

Διαβάστε ακόμα:

-Πρώτη κατοικία: Συζήτηση για όριο προστασίας μεταξύ 100.000 - 150.000 ευρώ