Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Χωρίς πρόστιμα τα πραγματικά τετραγωνικά στους Δήμους

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Χωρίς πρόστιμα τα πραγματικά τετραγωνικά στους Δήμους
-A +A

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων πιθανόν μέχρι τις 30 Ιουνίου παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών (αντί της 31 Μαρτίου που λήγει η κανονική προθεσμία).

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος σε 10 ημέρες και με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα ανοίξει η ειδικής πλατφόρμα  όπου οι υπόχρεοι θα δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στους Δήμους που ανήκουν.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι Δήμοι όπως για παράδειγμα ο Δήμος Γλυφάδας έχει ήδη «ανοίξει» ηλεκτρονική εφαρμογή όπου οι δημότες μπορούν να υποβάλλουν τα τετραγωνικά μέτρα ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 (όπως αναφέρεται παραπάνω εξετάζεται να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου)  χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.».

Η νέα  ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα ( κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους Δήμους. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου. Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την κυβέρνηση να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ανά κλιμάκιο. 

Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000€ από 15% σε   5%

Για μισθώματα από 12.001 – 35.000€ από 35% σε 25%     

Για μισθώματα από 35.001€ και άνω  από 45% σε 35%.

Το φορολογικό αυτό μέτρο, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια,  και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα