Χωρίς… φρένα τα ελληνικά ομόλογα - Στο 1,71% το 10ετές

Χωρίς… φρένα τα ελληνικά ομόλογα - Στο 1,71% το 10ετές

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε το ράλι στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να διασπά πτωτικά και το «φράγμα» του 1,8%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,71%. Όπως φάνηκε και από το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η εικόνα που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα είναι ότι γυρίζει σελίδα και πλέον μπορεί να συγκαταλέγεται στις χώρες που ανακάμπτουν και εμφανίζουν ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές.

Την ίδια ώρα το 15ετές εμφανίζει απόδοση 2,158%, το 20ετές 2,506% και το 25ετές 2,703%, όλα ιστορικά χαμηλά.

Οι εισροές κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης είναι ολοένα και πιο εντυπωσιακή με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το -0,7% πλησιάζοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ η πλειονότητα των χωρών-μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος εμφανίζει αρνητικά επιτόκια εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και με φόντο τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να υποχωρεί στις 182 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018.  Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί την Τετάρτη στο 1,096% παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ απομακρύνεται σημαντικά όσο αυξάνονται οι πιθανότητες μη συμμετοχής του Σαλβίνι ή των Αδελφών της Ιταλίας.