Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η ρύθμιση των 120 δόσεων

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η ρύθμιση των 120 δόσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

«Lifting» στη ρύθμιση των 120 δόσεων, lifting και στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών αλλά και των ταμείων σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση. Ένας από τους λόγους που τα χρέη στην εφορία έχουν εκτοξευτεί στα 104 δισ. ευρώ έγκειται στην κακή ρύθμιση της εφορίας κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζουν και οι θεσμοί. Ουσιαστικά αυτό που έλεγαν στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι να βελτιώσουν την πάγια ρύθμιση έτσι ώστε όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις να υπάγονται σε αυτή με στόχο να αποφύγουν την διόγκωση των οφειλών και να αποφευχθεί μία ρύθμιση τύπου 120 δόσεων.  

Επίσης ένα από τα στοιχεία, που προβλημάτισε το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους ξένους τεχνοκράτες, είναι ότι παρά τις ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μόλις το 3,5% των οφειλών παραμένει σε αυτές και αυτό καθώς χρόνο με το χρόνο συσσωρεύονται  τεράστια χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 δόσεις.

Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει ουσιαστικά αλλαγές και στις δύο ρυθμίσεις.

Ρύθμιση 120 δόσεων:

- Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

-Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

-Υπαγωγή στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

-Αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

- Υπαγωγή στη ρύθμιση των φυσικών προσώπων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι τα 3,9 εκατομμύρια των οφειλετών του δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα, χωρίς κριτήρια ή διαφορετικά με μοναδικό κριτήριο την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ να διεκδικήσουν 120 δόσεις. Η ρύθμιση σήμερα προσμετρά την ετήσια ικανότητα αποπληρωμής που ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους οφειλέτες να διεκδικήσουν τις 120 δόσεις. Η ίδια λογική θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις

Εξετάζεται επίσης οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος, να επιβραβεύονται με επιστροφή μέρους των τόκων, που θα φανεί στις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

Πάγια ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς). Στις τακτικές οφειλές, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα αυξηθούν στις  24. Στις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Το ύψος της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη και ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.