«Χοντρό παιχνίδι» με ΔΕΣΦΑ - Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένες προσφορές

«Χοντρό παιχνίδι» με ΔΕΣΦΑ - Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένες προσφορές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Βελτιωμένο τίμημα από αμφότερους τους διεκδικητές του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, ζητά σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από το άνοιγμα των προσφορών των δύο σχημάτων που διεκδικούν την εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τους ελληνικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες σχετικά με τα τιμήματα που προσφέρουν τα δύο σχήματα, εντούτοις είναι προφανές ότι η μεταξύ τους διαφορά κινείται χαμηλότερα από το 15%, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο σχετικός όρος του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει και δεύτερος κύκλος προσφορών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η μάχη για την απόκτηση του ελληνικού δικτύου και των υποδομών φυσικού αερίου σκληραίνει περαιτέρω και αναμένεται να υπάρξει πλειοδοσία σχετικά με το προσδοκώμενο τίμημα, για το οποίο ούτως ή άλλως οι πληροφορίες εδώ και καιρό μιλούν για ποσό κοντά ή και πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει πριν από πέντε χρόνια η αζέρικη Socar.

Στη μία πλευρά του γηπέδου στοιχίζονται κάτω από την ίδια κοινοπραξία, τρεις από τους πιο ισχυρούς διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου της Ευρώπης: η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas. Είναι και οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2020, μεταφέροντας αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας, και Αλβανίας στην Ιταλία και από εκεί σε χώρες της Κ.Ευρώπης. Στόχος τουw είναι η απεξάρτησή τους από τη Ρωσία, γι αυτό και ο αμερικανικός παράγοντας παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Απέναντι στην "ευρωπαϊκή συμμαχία", αντιπαρατίθεται το σχήμα της θεωρητικά "μικρής" ισπανικής Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Ο πρόεδρος της τελευταίας Suma Chakrabarti συναντήθηκε προ ημερών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως μέσα στο 2018, η τράπεζα θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 400-600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), στην αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), των παρακάτω δύο (2) επενδυτικών σχημάτων:

- Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz

- S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.