Χιλιάδες επιστροφές φόρου θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ

Χιλιάδες επιστροφές φόρου θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ

Του Θανάση Κουκάκη

Στα 987 ευρώ ανέρχεται μέχρι στιγμής ο μέσος φόρος που αντιστοιχεί στα χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών θα ξεπεράσει στο τέλος της εκκαθάρισης τα 1.300 ευρώ. Την ίδια στιγμή, από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει πως η μέση επιστροφή φόρου κυμαίνεται έως σήμερα στα 370 ευρώ, κοντά στα 384 ευρώ που ήταν ο περσινός μέσος όρος.

Ωστόσο, αν και οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει έως τις 31 Ιουλίου να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί, το Δημόσιο από την πλευρά του δεν δείχνει τα ίδια αντανακλαστικά στην επιστροφή του φόρου που εκείνο οφείλει

Για ακόμη μια χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ταυτίσει χρονικά τις επιστροφές φόρου με την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή θα τις δρομολογήσει για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) με το οποίο η ΑΑΔΕ τους ενημέρωνε ότι προχώρησε σε συμψηφισμό της οφειλής τους από τον φόρο ακινήτων με την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Καθώς ο νόμος επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προεισπράττει μέρος ή όλο τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές, έτσι και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έως και πέντε δόσεις και θα τον καταβάλουν ουσιαστικά εφάπαξ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και θα του βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ. Το υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανιστεί στην «ταυτότητα οφειλής» που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxisnet και θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα λάβουν κανονικά την επιστροφή φόρου εφόσον δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής κάποιου άλλου φόρου ή οφειλής που θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το επιστρεφόμενο ποσό.

Πέρυσι ο αριθμός των φορολογουμένων για τους οποίους προέκυψε επιστροφή φόρου ανήλθε στο τέλος της εκκαθάρισης στους 975.513, με το συνολικό ποσό των πιστωτικών εκκαθαριστικών να ανέρχεται στα 374 εκατ. ευρώ ή σε μέση επιστροφή φόρου 384 ευρώ ανά εκκαθαριστικό. Ο ίδιος αριθμός πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να προκύψει και φέτος μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Δευτέρας 9 Ιουλίου.