«Χέρι» στο μαξιλάρι επιχειρεί να βάλει προεκλογικά η κυβέρνηση

«Χέρι» στο μαξιλάρι επιχειρεί να βάλει προεκλογικά η κυβέρνηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία αναζητά εναγωνίως τρόπους και χρήματα για να αναστρέψει την σε βάρος της κατάσταση. Οι προτάσεις στους δανειστές της χώρας που φθάνουν στην Αθήνα στις 6 Μαΐου δείχνουν ότι έχει χαθεί κάθε μέτρο και προτείνουν φοροελαφρύνσεις και ρυθμίσεις που είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτές. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ζητήσει τα χρήματα από το υπερπλεόνασμα του 2018 ύψους 1,5 δισ. ευρώ να μην οδεύσουν στο «μαξιλάρι» αλλά τμήμα αυτού να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά. 

Η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημαντικά επίπεδα αλλά ταυτόχρονα να ισχύσουν τα αντίμετρα (μείωση φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων). Δηλαδή, αναζητά χρήματα που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και χαριστική ρύθμιση για οφειλές στην εφορία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Αυτά βέβαια είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης. Ωστόσο, μετριοπαθείς φωνές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό για το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου και ενδεχομένως ένα μικρό κομμάτι να γίνει αποδεκτό. Το πακέτο μέτρων διαμορφώνεται αυτές τις μέρες τόσο από το επιτελείο του πρωθυπουργού όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν στα μέσα Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Έτσι, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα «δέσμη» μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους και καταναλωτές, που αναμένεται να προκαλέσουν την οργή των θεσμών ενώ ταυτόχρονα θα στείλουν λάθος μήνυμα στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση για την παρούσα κυβέρνηση, η οποία προφανώς δεν θα είναι αυτή που θα καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2020, επιδιώκει να κλείσει πριν τις ευρωεκλογές το  θέμα με το αφορολόγητου ορίου.

Δηλαδή, ότι θα διατηρηθεί στα  8.636 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά θα είναι μεγάλη για το κυβερνών κόμμα που έχει ήδη ψηφίσει τα πρόσθετα βάρη 650 ευρώ ετησίως στα νοικοκυριά με εισοδήματα έως 21.500 ευρώ. Αναλυτικότερα στο «καλάθι» με τα μέτρα ελάφρυνσης που τελούν υπό διαμόρφωση βρίσκονται:

•Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

•Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%.

•Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ.

•Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ 

•Η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.