Χαοτικές διαφορές μεταξύ ΔΝΤ-Κομισιόν και στις αποκρατικοποιήσεις

Χαοτικές διαφορές μεταξύ ΔΝΤ-Κομισιόν και στις αποκρατικοποιήσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Χάσμα και στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων χωρίζει το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναδεικνύουν οι εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) που κυκλοφόρησαν ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup.

Το μεν ΔΝΤ μιλά για έσοδα 6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ως το 2030, αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να εισπράξει 50 δισ. ευρώ μέσω του νέου υπερ-Ταμείου, και ζητά εδώ και τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, αφού διαφορετικά ο λογαριασμός δε βγαίνει.

Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βγουν τα νούμερα, βάζει σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg ψηλά τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, και ανεβάζει τον πήχη των εσόδων στα 18 δισ. ευρώ, ως προϋπόθεση για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος ως το 2060.

Δύο διαφορετικές με άλλα λόγια φιλοσοφίες, δύο αντίθετες προσεγγίσεις για να βγουν τα νούμερα, αυτή του ΔΝΤ και εκείνη της Κομισιόν, συγκρούονται και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ως παράγοντα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, εξηγώντας και την απόκλιση στους στόχους. Το μεν ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο μόνο με άμεσα και δραστικά μέτρα ελάφρυνσής του γι' αυτό και κατεβάζει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων, η δε Κομισιόν που δεν φαίνεται να θέλει να συζητήσει τώρα για το χρέος, ανεβάζει τον πήχη των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Άσχετα πάντως από τις μεγάλες τους αποκλίσεις, και τα δύο κείμενα, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν, μαρτυρούν την πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά για να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη στη Βουλή με το νέο υπερ-Ταμείο. Πίεση που αγγίζει και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χθες διέρρευσε ότι μια επόμενη σημαντική αποκρατικοποίηση, αυτή του ΟΛΘ, προχωρά κανονικά, και ότι το Σεπτέμβριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από τα σχήματα που τον διεκδικούν. 

Τι υποστηρίζει το ΔΝΤ

Λίγες ώρες μετά τη ψήφιση στη Βουλή του νέου υπερ-Ταμείου, το ΔΝΤ αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να φέρει σε πέρας τη φιλόδοξη αυτή δέσμευση και να αντλήσει έσοδα αξίας 50 δισ. ευρώ. Ακριβώς επειδή θεωρεί μη ρεαλιστικό αυτό το στόχο, το Ταμείο βάζει χαμηλά τον πήχη, μιλάει για έσοδα 5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2015 -2030 (τα 2 δισ. ευρώ ως το 2018), και εξηγεί ότι δεν έχει αναθεωρήσει τις προβολές του από τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτές οι χαμηλές προβολές θεωρούνται πιο εφαρμόσιμες, όπως λέει, με δεδομένη τις φτωχές επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων. 

Επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών τα έσοδα από τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ κάνει ειδική μνεία στις τράπεζες για τις οποίες θυμίζει ότι το κράτος δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τις επενδύσεις του σε αυτές, παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίου από το 2010 και μετά. Αντιθέτως, μετά την πιο πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, το μερίδιο του κράτους στον τραπεζικό τομέα μειώθηκε περίπου στο 20% (από σχεδόν 60%). Σαν αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ουσιαστικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Τι λέει η Κομισιόν

Στον αντίποδα, η Κομισιόν ποντάρει πολλά στο νέο υπερ-Ταμείο, μιλά σύμφωνα με πληροφορίες για έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο ως το 2060. Εξ αυτών, τα 13 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων, και τα 5 δισ. ευρώ από τη πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα πρώτα 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να επιτευχθούν ως το 2018, και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. 

Το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ ωστόσο βγαίνει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, μόνο εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές από εκείνο του περασμένου Ιουλίου. Αυτός είναι και  ο λόγος που η κυβέρνηση το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό καθώς περιλαμβάνει συμμετοχές που αγγίζουν λεπτές κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, μαζί φυσικά με όσες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δηλαδή το 30% του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", το 90% των δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΤΑ, την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αφάντου, του ΔΕΣΦΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, του 5% του ΟΤΕ, κ.ά.

Τι ισχυρίζεται ο Γ. Σκουρλέτης

Τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων, αλλά για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, κατέβασε χθες και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. "Δεν είναι οριστικός ο κατάλογος των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, κάποια από τα στοιχεία που διαχειρίζεται μπορεί να αφαιρεθούν", είπε χθες ο Π. Σκουρλέτης στον Real FM. Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι "αν εξασφαλισθούν τα 6,2 δις. ευρώ από τις πλέον 9 γνωστές συν 2 ιδιωτικοποιήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν άλλες", αριθμητική ωστόσο που δε βγαίνει δίχως να υλοποιηθεί η πλειοψηφία των 19 αποκρατικοποιήσεων.