Χάνεται το ελληνικό στίγμα από τα ραντάρ των μεγάλων επενδυτών - Τι προβλέπουν δύο χρηματιστές

Χάνεται το ελληνικό στίγμα από τα ραντάρ των μεγάλων επενδυτών - Τι προβλέπουν δύο χρηματιστές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, τα τεκταινόμενα με το πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, την πρόσφατη αδυναμία του ελληνικού δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων να βγουν για δανεισμό από τις αγορές, ήρθε και η διαγραφή τριών – εκ των τεσσάρων μεγάλων – ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Greece για να συμπληρωθεί το αρνητικό παζλ που οδηγεί σε βαθύτερη απομόνωση την ελληνική αγορά.

Η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από το MSCI Standard Greece ο οποίος αποτελεί τον κυρίαρχο δείκτη – οδηγό διεθνώς για τα διεθνή κεφάλαια, συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο και εξελίξεις σαν αυτές αποδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα κίνητρο να διοχετεύσουν χρήματα στην Ελλάδα όσο τουλάχιστον δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή πολιτικής υπέρ της οικονομίας στον ορίζοντα.

Σε μια συγκυρία που οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό με την κατάσταση να έχει «αγριέψει» εν μέσω γεωστρατηγικών απειλών, εμπορικού πολέμου, αλλά και στρατηγικής αναδίπλωσης στη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες, η Ελλάδα φαίνεται να απομονώνεται περαιτέρω από τα διεθνή κεφάλαια.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διαγραφή, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές έχασαν σε όρους κεφαλαιοποίησης συνολικά 385 εκατ. ευρώ, ενώ απομένουν ακόμη 12 συνεδριάσεις για να ολοκληρώσουν τα παθητικά κεφάλαια την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους. Η διαδικασία αποχώρησης από τα παθητικά funds που ακολουθούν τον δείκτη MSCI Greece εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις άνω των 100-120 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκροές αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες λόγω της συνολικής μείωσης στη στάθμιση της ελληνικής αγοράς.

Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν χθες τα 38,5 εκατ. ευρώ από τα 56,65 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου της αγοράς, με την Εθνική να υποχωρεί σε ποσοστό 13,20% με κλείσιμο στα 1,21 ευρώ, η Eurobank έκλεισε στα 0,55 ευρώ (-9,84%) και η Πειραιώς στα 1,04 ευρώ (-6,21%). Η Πειραιώς είχε «πληρώσει» από νωρίς το… μάρμαρο της διαγραφής, καθώς εθεωρείτο η υπ'' αριθμόν ένα υποψήφια για “έξωση” λόγω χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η εξαΰλωση των αποτιμήσεων, πέραν της όποιας επίπτωσης στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, έχει πολύ δυσμενή επίπτωση και στο γενικότερο – χρηματοοικονομικό και επενδυτικό – εκτόπισμα του εκάστοτε ομίλου στο διεθνές στερέωμα, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, όταν η κεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας έχει κατέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, καθίσταται δύσκολη η προσπάθεια άντλησης ισόποσων κεφαλαίων μέσω ομολόγου ή άλλης διαδικασίας, ενώ δυσχεραίνει και τους όρους στο επιτόκιο.

Ν. Χρυσοχοΐδης (αντιπρόεδρος ΣΜΕΧΑ): Δεν είμαι αισιόδοξος

Μιλώντας στο Liberal, o Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, τονίζει πως «ασφαλώς η διαγραφή των ελληνικών τραπεζών από το βασικό δείκτη της MSCI, είναι μια πολύ δυσμενής εξέλιξη, καθώς μειώνεται η στάθμιση της Ελλάδος ως επενδυτικός προορισμός. Φάνηκε ότι οι διεθνείς οίκοι που πρόσφατα εκτίμησαν κάτι τέτοιο, είχαν δίκιο».

Σε ό,τι αφορά την έκταση των εκροών, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, φαίνεται πως η Eurobank θα έχει τις περισσότερες, δεδομένου ότι θα έχει εκροές μεταξύ 55 και 60 εκατ. μετοχών, η Εθνική πέριξ των 17 εκατ. μετοχών και η Πειραιώς έως 10 εκατ. μετοχών».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, «η αισιοδοξία είναι ότι θα υπάρξουν κάποιες εισροές λόγω του ότι οι τρεις τραπεζικές μετοχές θα εισαχθούν στο δείκτη MSCI Small Cap, που όμως εκτιμώ ότι – συγκριτικά – θα είναι πολύ λιγότερες από τις εκροές. Φαίνεται πως τουλάχιστον για 15 ημέρες ακόμη και έως το τέλος του Νοέμβρη που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρξει ταλαιπωρία στη χρηματιστηριακή αγορά», επισημαίνει ο ίδιος.

Από εκεί και πέρα σημειώνει πως συνολικά δεν είναι αισιόδοξος, δεδομένου ότι ξέχωρα από τα εγχώριας... καύσης προβλήματα, η Ελλάδα επηρεάζεται τα μέγιστα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων.

Όσο το 10ετές της χώρας μας ανεβαίνει, τόσο μειώνεται η αποτίμηση κορυφαίων ελληνικών εταιρειών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC κ.α. καθώς μειώνεται ο παρανομαστής, σημειώνει.

Ένα άλλο πρόβλημα που επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ότι η Αμερική δείχνει να έχει μπει σε φάση διόρθωσης κάτι που επηρεάζει αρνητικά όλο το σύστημα.

B. Χαρατσής (Beta AXE): Φεύγει επιπλέον ρευστότητα από την αγορά

Την άποψη ότι πλέον μετά από τη διαγραφή των τριών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece θα φύγει επιπλέον ρευστότητα από την ελληνική αγορά εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και Γενικός Γραμματέας του ΣΜΕΧΑ Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο χρηματιστής τονίζει πως τα όποια κεφάλαια μπουν στις τραπεζικές μετοχές λόγω της υπαγωγής τους στο δείκτη MSCI Small Cap θα είναι πολύ μικρότερου εκτοπίσματος, οπότε το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά θα ενταθεί.

Ξέχωρα από τις διαγραφές στον MSCI και σχολιάζοντας ευρύτερα την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες και στην αγορά ο κ. Χαρατσής τονίζει πως «όσο διατηρούνται τα προβλήματα των τραπεζών και δεν δύνονται ουσιαστικές λύσεις, το Χ.Α. δε θα βρίσκει βηματισμό και θα σέρνεται με χαμηλούς όγκους και τζίρους, ως μη επενδύσιμη αγορά».

«Όπως μας είπαν οι ξένοι διαχειριστές στο Road Show στο Λονδίνο και όπως διαρκώς μας επαναλαμβάνουν, «όσο οι τράπεζες παραμένουν εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά, τότε δεν είναι... τράπεζες. Πως θα βγάλουν κέρδη οι τράπεζες εφόσον ακόμη και τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένες στη διαχείριση των προβληματικών δανείων», αναρωτιέται ο χρηματιστής.