Χάνει... τη μάχη με την ύφεση η Γερμανία, σε χαμηλό 55 μηνών ο Ifo

Χάνει... τη μάχη με την ύφεση η Γερμανία, σε χαμηλό 55 μηνών ο Ifo

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας συνεχίστηκε στο β'' τρίμηνο του έτους, καθώς όπως έγινε σήμερα γνωστό ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo, υποχώρησε εκ νέου τον Ιούνιο στις 97,4 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδες τον Μάιο.

Το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται για τρίτο διαδοχικό μήνα στη Γερμανία, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να... χάνει τη μάχη με την ύφεση στο β'' τρίμηνο του 2019, μία μάχη που οριακά κέρδισε το περασμένο εξάμηνο.

«Η γερμανική οικονομία οδεύει σε στασιμότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ινστιτούτο, με τη μέτρηση του Ιουνίου να είναι η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2014 όταν βρέθηκε στο επίπεδο του 96,1. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στις 94,2 μονάδες, έναντι 95,2 μονάδων τον αμέσως προηγούμενο μήνα και χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 94,5 μονάδες. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012 για τις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για την επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών. Πρώτον, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες των επιχειρήσεων αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο. Δεύτερον, δεδομένου ότι η έρευνα διενεργήθηκε νωρίτερα μέσα στο μήνα, ενδεχομένως υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε επαρκή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Από τότε, έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις, όπως η δέσμευση της ΕΚΤ να πράξει τα δέοντα στην περίπτωση που οι συνθήκες δεν βελτιωθούν και η συνεδρίαση του G20 όπου φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ για λήξη του εμπορικού πολέμου. Όμως η Capital Economics εκτιμά ότι ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχίσει να απασχολεί τις επιχειρήσεις και να μετριάζει τις προσδοκίες τους επόμενους μήνες.

Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo, είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τα μηνύματα που στέλνει ο δείκτης PMI στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν την περασμένη Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ πάτησε... απότομα φρένο στο β'' τρίμηνο. Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος Zew, του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών Leibniz, υποχώρησε στο -21,1 τον Ιούνιο, καταγράφοντας πτώση 19 μονάδων από τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το ινστιτούτο Ifo, όσο και η γερμανική κυβέρνηση έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ατμομηχανής της Ευρώπης, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για το 2020, υποδεικνύοντας ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ χειρότερα απ'' ότι πίστευαν οι περισσότεροι μέσα στο 2018, όταν ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος. Στο α'' τρίμηνο του 2019 η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με το απογοητευτικό 0,4%, γλιτώνοντας την ύφεση, ενώ οι προσδοκίες για το β'' τρίμηνο δεν ήταν οι καλύτερες.