Εξασθενεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης το α' τρίμηνο

Εξασθενεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης το α' τρίμηνο

Tην ασθενέστερη ανάπτυξη από την αρχή του 2017 σημείωσαν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης το α'' τρίμηνο του 2018 καθώς η έντονη κακοκαιρία και το ισχυρό νόμισμα ελάττωσαν την αύξηση των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit μειώθηκε στις 55,2 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 57,1 μονάδες του Φεβρουαρίου και αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά από την αρχική εκτίμηση για 55,3 μονάδες.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πιο απότομη μηνιαία πτώση τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα του επιπέδου των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Αν και η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή και ευρείας έκτασης, με την παραγωγή να διευρύνεται σε κάθε χώρα που καλύπτει η έρευνα, σημάδια επιβράδυνσης ήταν επίσης φανερά και σε μεγάλη έκταση, με την ανάπτυξη των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της ένωσης καθώς και της Ιρλανδίας, να περιορίζονται.

Εν μέσω πιέσεων στις τιμές, τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι πιθανώς θα είναι απογοητευτικά για τα στελέχη της ΕΚΤ, καθώς προετοιμάζονται να αποσύρουν το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης τους προσεχείς μήνες.