Χαμηλώνει ο πήχης και για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις

Χαμηλώνει ο πήχης και για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις. Όπως και στην προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι και στις ρυθμίσεις που αφορούν στα ταμεία την εφορία και του Δήμους, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας), την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. 

Οι θεσμοί όπως φαίνεται είναι ανένδοτοι και δεν δέχονται (προς το παρόν) ρύθμιση ευνοϊκή χωρίς όρους ανοιχτή για όλους. Στη ρύθμιση τη εφορίας (για τα ταμεία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις) θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εκτός από τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια μπαίνουν και άλλοι κόφτες.

'Όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου δεν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα  και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες δίνοντας ακόμα και εάν έχουν τα ίδια χρέη. Όπως είπε δεν μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες  η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

-Εισοδηματικά όρια ανάλογα με την ρύθμιση για τ κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά) 

- Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις. 

- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας  ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμιση σε 36- 48 δόσεις. 

Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δόσεις θα ανέλθουν στις 36 και υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν τις 48.  Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της δυνατότητας του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση. Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24.

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.