7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

CΕΟ VW: Εργαστήρι του μέλλοντος για την Ευρώπη η Αστυπάλαια

CΕΟ VW: Εργαστήρι του μέλλοντος για την Ευρώπη η Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πρώτα ενεργειακά αυτόνομα νησιά με μηδενικούς ρύπους  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια. «Ένα εργαστήριο δοκιμών για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», και αυτό με τη βοήθεια της Volkswagen, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel. Στο εκτενές του αφιέρωμα γίνεται λεπτομερής περιγραφή του project σε Astypalea Smart & Sustainable Island που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Ομίλου της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες, για την ενεργειακή μετατροπή του νησιού μέσα από πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Το αφιέρωμα θυμίζει ότι στο νησί ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 ένα φιλόδοξο ελληνογερμανικό κοινό έργο, όταν η ελληνική κυβέρνηση και η Volkswagen υποσχέθηκαν να μετατρέψουν την Αστυπάλαια σε ένα εντελώς πράσινο νησί. Θα είναι το πρώτο κατοικημένο νησί στην Ευρώπη που θα κάνει ένα τέτοιο βήμα. Αυτό σημαίνει πως στο εγγύς μέλλον θα κινούνται εκεί μόνον ηλεκτρικά οχήματα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η βενζίνη και το ντίζελ θα πρέπει ουσιαστικά να καταργηθούν,  με αποτέλεσμα το νησί να γίνει «εργαστήριο του μέλλοντος για την Ευρώπη», όπως ανέφερε σε πρόσφατο tweet του ο Χέρμπερτ Ντίες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το έργο αποτελεί δοκιμασία για ολόκληρο τον γερμανικό όμιλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσε αρνητική δημοσιότητα παγκοσμίως, λόγω του σκανδάλου με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά του. Τώρα «επιδιώκει να μετατραπεί σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική κινητικότητα - και ταυτόχρονα να αναπτύξει περαιτέρω το επιχειρηματικό του μοντέλο. Ο Ντίες έχει στο μυαλό του όχι μόνο την μελλοντική πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά το να εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως πάροχος υποδομών που θα μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρες περιοχές να αποκτήσουν πράσινη κινητικότητα. Ο Όμιλος διαφημίζει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, "από τα αυτοκίνητα και την φόρτιση έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις"», εξηγούν οι συντάκτες του Der Spiegel και μιλούν για την επόμενη ημέρα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που από δω και πέρα θα στηρίζει τα έσοδά της όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση και σε παρόμοια σύνθετα projects ανά τον κόσμο.