Cenergy: Οι πλωτές ανεμογεννήτριες και το μπαράζ των έργων

Cenergy: Οι πλωτές ανεμογεννήτριες και το μπαράζ των έργων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δικαιώνοντας την απόφαση της διοίκησης του μητρικού ομίλου Viohalco προ λίγων ετών να μεταφέρει το διοικητικό κέντρο των επιχειρήσεων στην... έδρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, στις Βρυξέλλες - συνάμα με την εισαγωγή των μετοχών στο Euronext του Βελγίου - οι θυγατρικές του ομίλου κερδίζουν διαρκώς μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, έχοντας αυξήσει θεαματικά την αναγνωρισιμότητά τους.

Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος του ομίλου Viohalco, αφενός να έχει καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και καλύτερη «επικοινωνία» με τις διεθνείς τράπεζες και αφετέρου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω το brand και το εκτόπισμα του μεγαλύτερου ελληνικού βιομηχανικού ομίλου στο εξωτερικό.

Μπορεί η απόφαση μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό να ελήφθη με βασικό επιχείρημα την ευκολότερη άντληση χρηματοδότησης, όμως τα οφέλη είναι πολλαπλά σε στρατηγικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει τοποθετηθεί στο... επίκεντρο του συστήματος, με πρόσβαση σε όλα τα καίρια όργανα και κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο όμιλος κλείνει πολύ μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, τις οποίες φυσικά υλοποιεί στην Ελλάδα, όπου διακρατεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, χώρια βέβαια οι διεθνείς θυγατρικές που (έτσι κι αλλιώς διέθεται) στο εξωτερικό.

Η δημιουργία των δύο κεντρικών θυγατρικών – πυλώνων του ομίλου, Cenergy Holdings και ElvalHalcor, ήταν καταλύτης για το «χτύπημα» νέων σημαντικών έργων. Αυτή η στρατηγική κίνηση ασφαλώς αποσκοπούσε σε καλύτερο εκτόπισμα σε χρηματοδοτικούς όρους, όμως έχει βοηθήσει στην ισχυροποίηση των brands, με τα οποία ο όμιλος διεκδικεί και κερδίζει projects παγκόσμιας κλάσης, σε αγωγούς, καλώδια, δίκτυα και ενέργεια.

Το έργο πλωτών ανεμογεννητριών

Η Cenergy Holdings που είναι ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου, την τελευταία διετία έχει ανακοινώσει ένα εντυπωσιακό παλμαρέ έργων, που εκτοξεύουν το ανεκτέλεστο.

Χθες ανακοινώθηκε ένα νέο, πρωτοποριακό έργο με την ανάθεση μέρους διαγωνισμού για έρευνα και ανάπτυξη της Carbon Trust στην εταιρεία Ελληνικά Καλώδια αναφορικά με το κοινό βιομηχανικό έργο πλωτών ανεμογεννητριών (Floating Wind JIP)

Το έργο Floating Wind JIP, υπό την αιγίδα της Carbon Trust, είναι μια πρωτοβουλία συνεργασίας για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) μεταξύ των βιομηχανικών εταίρων EnBW, ENGIE, Eolfi, E.ON, Equinor, innogy, Kyuden Mirai Energy, Orsted, ScottishPower Renewables, Shell, Vattenfall και Wpd με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Σκωτίας, με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων εμπορικής κλίμακας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό την ανάπτυξη δυναμικών καλωδίων υψηλής τάσης για τη μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος από αιολικά πάρκα στην ακτή, μία νέα τεχνολογία που αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά την εμπορική ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής ενέργειας με χρήση πλωτών ανεμογεννητριών.

Για τον σκοπό αυτό, η Ελληνικά Καλώδια θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό, τις αρχικές δοκιμές και την ανάπτυξη δυναμικών καλωδίων από 130kV έως 250kV προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποδοτική μετάδοση ισχύος από πλωτές ανεμογεννήτριες στην ακτή. Η πρώτη φάση του έργου που έχει ανατεθεί στην Ελληνικά Καλώδια θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.

Η συνεισφορά της Ελληνικά Καλώδια, θυγατρικής της Cenergy Holdings, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας συνεργασίας, θα είναι η παραγωγή υποβρυχίων δυναμικών καλωδίων υψηλής τάσης, τα οποία θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της θυγατρικής της, Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου η τελευταία διαθέτει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Μπαράζ νέων σημαντικών έργων της Cenergy

Όπως προαναφέρθηκε, ο όμιλος Cenergy Holdings έχει αναλάβει ένα μπαράζ νέων σημαντικότατων έργων, μέσω των θυγατρικών του Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργία Κορίνθου και Foulgor.

Προ μηνών το ΑΔΜΗΕ ανέθεσε τη διασύνδεση Ρίου - Αντιρρίου στην Cablel® Ελληνικά Καλώδια – Fulgor και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στην Ελληνικά Καλώδια. Η σύμβαση που ανετέθη στην Cablel® Ελληνικά Καλώδια - Fulgor είναι αξίας περίπου 29 εκατ. ευρώ, ενώ η σύμβαση στην Ελληνικά Καλώδια για την επέκταση του δικτύου 400kV προς την Πελοπόννησο είναι αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Το έργο της Ελληνικά Καλώδια για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου αποτελεί το πρώτο έργο υποβρυχίων καλωδίων 400kV που αναλαμβάνει η εταιρεία, και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400kV γενικότερα στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη δυναμική της είσοδο στην αγορά υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης ως ένας από τους ελάχιστους παραγωγούς αντίστοιχων καλωδίων παγκοσμίως.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2018 η Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έργο αξίας 10 εκατ. ευρώ που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση χερσαίων καλωδίων υψηλής τάσης για την αναβάθμιση διαφόρων γραμμών μεταφοράς ενέργειας του δικτύου της Κύπρου.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Fulgor, 100% θυγατρική των Ελληνικών Καλωδίων επιλέχθηκε ως προμηθευτής του ΑΔΜΗΕ για το έργο "Με το Κλειδί στο Χέρι" αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ για την προμήθεια συστήματος υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης, με σκοπό τη διασύνδεση των νήσων Πάρος – Νάξος και Νάξος – Μύκονος με το χερσαίο δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική χώρα.

Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός επιτρέπουν την παραγωγή και δοκιμή σε συνεχές μήκος των μακρύτερων υποβρυχίων καλωδίων παγκοσμίως.

Τα κολοσσιαία έργα που θα υλοποιηθούν διεθνώς

Στο χώρο της ενεργειακής διασύνδεσης ολόκληρων χωρών στη μεσόγειο και αλλού θα γίνει κοσμογονία πραγματική με τη ζήτηση για καλώδια αλλά και σωλήνες υψηλών προδιαγραφών να είναι τεράστια.
Όντας στο επίκεντρο των εξελίξεων, πλέον ο όμιλος Viohalco «παίζει» σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έργων και ήδη τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Πολλά έργα έχουν αναληφθεί ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που αναβαθμίζουν ολοκληρωτικά το εκτόπισμα του ομίλου, αυξάνοντας γεωμετρικά και το ανεκτέλεστο.

Οι άνθρωποι του ομίλου ποντάρουν στα κολοσσιαία projects που είτε έχουν ξεκινήσει είτε δρομολογούνται πέριξ της μεσογείου και όχι μόνο. Ένα εξ αυτών είναι το μερίδιο από την... πίτα του 1,5 δισ. ευρώ για το σούπερ καλώδιο EuroAsia Interconnector που θα διασυνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα Iσραήλ- Kύπρου- Eλλάδας συνολικού μήκους 1.520 χιλιομέτρων. 

Συγχρόνως, ένα νέο σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Βόρεια Αφρική προωθεί η ξένη εταιρεία Green Power 2020. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης (HDTV) αμφίδρομης ροής με ισχύ 2000 MW και δυνατότητα αναβάθμισης στα 7000 MW.

Ενεργειακή επανάσταση έως το 2050

Με βάση διεθνείς μελέτες και αναλύσεις, μέχρι το 2050, αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αγορά ενέργειας είναι ο κοινός παρονομαστής και των δυο εταιρειών (Cenergy και ElvalHalcor) καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια όσο και σωλήνες χάλυβα.