Capital Economics: Η συμφωνία του Eurogroup φέρνει κι άλλη λιτότητα

Capital Economics: Η συμφωνία του Eurogroup φέρνει κι άλλη λιτότητα

Για «λύση» που απλά «σπρώχνει» το πρόβλημα του τεράστιου ελληνικού χρέους στο μέλλον κάνει λόγο η Capital Economics σε έκθεσή της σχετικά με τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα συμβεί είτε κούρεμα του χρέους είτε χρεοκοπία. 

Στην έκθεσή της η Capital Economics τονίζει ότι οποιαδήποτε διαφορετική από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, θα ήταν σοκαριστική για την Ελλάδα καθώς η Αθήνα από τη μεριά της είχε τηρήσει τα συμφωνηθέντα είχε συναντήσει την πλευρά της συμφωνίας περνώντας μια πληθώρα μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ, μαζί με τα 9,1δισ. ευρώ από προηγούμενα αχρησιμοποίητα κεφάλαια των προγραμμάτων διάσωσης, θα πρέπει να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της γενικής κυβέρνησης έως τα μέσα του 2020.

Αλλά τα ωραία σταματούν κάπου εδώ, αφού σύμφωνα με την Capital Economics τα παραπάνω θα διατηρήσουν ήρεμες τις αγορές ομολόγων για λίγο καιρό, η εκτίμησή της είναι ότι οι κίνδυνοι μελλοντικής χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την Ευρωζώνη παραμένουν σημαντικές.

Σύμφωνα με την Capital Economics οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο παρά να «σπρώξουν» το πρόβλημα του τεράστιου χρέους της Ελλάδας (180% του ΑΕΠ) στο μέλλον. |

«Ναι, η επιμήκυνση ωρίμανσης των δανείων είναι μεγάλη, κατά μέσο όρο άνω των 30 ετών. Και ναι, τα επιτόκια είναι χαμηλά, περίπου στο 1%. Αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση, με περαιτέρω λιτότητα ώστε να διατηρηθεί η οικονομική στήριξη των εταίρων της ζώνης του ευρώ στο μέλλον», υποστηρίζει η Capital Economics.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Capital Economics, οποιαδήποτε ελπίδα για μείωση του χρέους είναι συνυφασμένη με τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα οι οποίες θα αποδειχθούν υπερβολικά
αισιόδοξες.

Αναπόφευκτα είτε θα υπάρξει κούρεμα είτε χρεωκοπία της Ελλάδας κάποια στιγμή στο μέλλον, εκτιμά η Capital Economics, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε νέα ένταση σε άλλες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης θα μπορούσε να φέρει την ημέρα της κρίσης πιο κοντά.