Capital Economics: Η στασιμότητα της Ιταλίας απειλεί την Ευρωζώνη

Capital Economics: Η στασιμότητα της Ιταλίας απειλεί την Ευρωζώνη

Η ιταλική οικονομία δεν θα καταφέρει να αναπτυχθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και το δημόσιο χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο, με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από την πρόσφατη κρίση χρέους που θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας της ένωσης.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, τονίζοντας ότι μία δεκαετία θανάσιμης στασιμότητας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην Ιταλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. «Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, πυροδοτώντας ενδεχομένως μία κρίση που θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές για τις ιταλικές – και όχι μόνο – τράπεζες. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές για το αν θέλουν να προσφέρουν στήριξη στις χώρες της περιφέρειας. Κατά συνέπεια, θα υπάρξουν ξανά ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics, η ιταλική οικονομία θα εγκλωβιστεί σε μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα, όταν ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα εμφανίσει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 0,6% στη δεκαετία του 2020.