Businessinsider: Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ελκυστικά

Businessinsider: Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ελκυστικά

Στην διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία αποπνέει πλέον μια εικόνα σταθερότητας προβαίνει ο οικονομικός ιστότοπος businessinsider.it, ενώ παράλληλα θέτει και το ερώτημα πως ξαφνικά το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικό, ενώ μόλις προ μερικών μηνών θεωρείτο παντελώς τοξικό.

Όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα «Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που θεωρείτο ιδιαιτέρως τοξικό μόλις προ ολίγων ετών, σήμερα είναι αντικείμενο μίας αυξημένης ζήτησης, διότι οι επενδυτές αναζητούν σταθερά χρηματοοικονομικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία (assets) σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης—που προαναγγέλλει μία πιθανή ύφεση».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται πως κατά την τελευταία έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων η Ελλάδα πλέον βρίσκεται μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης που έχουν αρνητική απόδοση ομολόγων, ενώ τονίζεται το γεγονός πως στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων τρίμηνης διάρκειας την περασμένη Τετάρτη το ελληνικό κράτος άντλησε 535,31 εκατ. δολάρια με αρνητικό επιτόκιο -0,02%, σε αντίθεση με την μόλις προηγούμενη έκδοση τίτλων τρίμηνης διάρκειας όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%.

Το businessinsider.it κάνει λόγο για μια οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, που οδήγησε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ωστόσο πλέον ολοκληρώνεται «μία οκταετία ανάκαμψης μετά την οξεία κρίση στο δημοσιονομικό της χρέος».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως σήμερα πλέον «ο ομολογιακός δείκτης αναφοράς της χώρας έχει ξεπεράσει την ετήσια (year-to year) απόδοση των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών, την ώρα που ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες για να δοθούν κίνητρα για μία επεκτατική οικονομική πολιτική».

Αναφορά γίνεται και για το κλίμα εμπιστοσύνης που πλέον απολαμβάνει η ελληνική οικονομία σε κύκλους ξένων επενδυτών, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς «τα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεκινήσει ένα ράλι ανόδου, στο βαθμό που οι ξένοι επενδυτές είχαν αρχίσει να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό δημόσιο χρέος και είχαν αρχίσει να προβλέπουν τη διαφαινόμενη νίκη τον περασμένο Ιούλιο του υποψηφίου της κεντροδεξιάς Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης που αναδείχθηκε πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για για τις κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία από τον περασμένο Αύγουστο «είχε μειώσει τα επιτόκια αναφοράς στο 0,5%, αναγκάζοντας έτσι τους επενδυτές να αποσύρουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες (που πλέον δεν αποδίδουν) και να τις τοποθετήσουν στις εθνικές οικονομίες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες—όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Ιταλία—πωλούν κρατικούς τους τίτλους με αρνητικό επιτόκιο, καθώς οι κυβερνήσεις τους πασχίζουν να αναθερμάνουν τις επενδύσεις εν μέσω του γενικευμένου φόβου για μία πιθανή ύφεση». Η απόφαση της ΕΚΤ «προκάλεσε επίσης μία ελάττωση της προσφοράς δημοσίου χρέους στην περιοχή της Ευρωζώνης, καθώς τα επιτόκιά της λαμβάνονται ως άξονας αναφοράς για τα επιτόκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP