Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, 15:10
Τελευταία ενημέρωση: 15:17

-A +A

Ευρωζώνη: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014 ο δείκτης PMI

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, 15:10
Τελευταία ενημέρωση: 15:17
-A +A

Ο καλύτερος μήνας από τις αρχές του 2014 ήταν ο Νοέμβριος για τον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης, χάρη στην εξασθένηση του ευρώ και την ισχυρότερη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Ευρωζώνης, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ανήλθε τον Νοέμβριο στις 53,7 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014, συμβαδίζοντας με την αρχική πρόβλεψη και ξεπερνώντας τις 53,5 μονάδες του Οκτωβρίου. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο υποδείκτης της παραγωγής, ωστόσο, υποχώρησε στις 54,1 από τις 54,6 μονάδες.

«Η έρευνα του Νοεμβρίου παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι το αδύναμο ευρώ προσφέρει ουσιαστική στήριξη στη μεταποίηση», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ενίσχυση της ανάπτυξης και των πληθωριστικών πιέσεων θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τη συζήτηση για το εάν θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΚΤ να αρχίσει την περιστολή των αγορών περιουσιακών στοιχείων τον επόμενο χρόνο».

Ο δείκτης των τιμών παραγωγής ανήλθε τον περασμένο μήνα στις 51,4 μονάδες από τις 50,8 του Οκτωβρίου. Η τιμή του Νοεμβρίου ήταν η υψηλότερη εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα