Βρετανία: Σε υψηλό 15μηνου ο ετήσιος πληθωρισμός το Μάρτιο

Βρετανία: Σε υψηλό 15μηνου ο ετήσιος πληθωρισμός το Μάρτιο

Στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών έφτασε ο ετήσιος πληθωρισμός της Βρετανίας το Μάρτιο, ωστόσο παραμένει πολύ πιο χαμηλά από το στόχο του 2% που έχει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, από το 0,3% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού από το Δεκέμβριο του 2014.

Η επιτάχυνση αυτή δεν πρόκειται να ανησυχήσει τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι έχουν διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς καθηλωμένο σε ένα ιστορικό χαμηλό της τάξης του 0,5% από το Μάρτιο του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος του πληθωρισμού το Μάρτιο οφειλόταν σε μια πιο ήπια πτώση των αεροπορικών ναύλων αλλά και σε άλλες τιμές μεταφορών του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα ρόλο έπαιξαν και οι υψηλότερες τιμές στα είδη ένδυσης, υπόδησης, καθώς και σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Οι αξιωματούχοι επιθυμούν να δουν μια πιο γρήγορη αύξηση των μισθών αλλά και περισσότερα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%, πριν αυξήσουν τα έξοδα δανεισμού.

Μερικοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΒΟΕ δύσκολα θα αποφασίσει μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το δημοψήφισμα του Ιουνίου σχετικά με την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που, όπως ανέφεραν, αποτελεί μία από τις πολλές αβεβαιότητες που βαραίνουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.