Βρετανία: Σε χαμηλό έτους υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο δείκτης PMI, σύμφωνα με τη Markit

Βρετανία: Σε χαμηλό έτους υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο δείκτης PMI, σύμφωνα με τη Markit

Τον πλέον αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης του τελευταίου 12μήνου κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς η σημαντική μείωση των τιμών δεν κατάφερε να στηρίξει την επιβράδυνση των παραγγελιών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.

«Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμα χρόνο αναιμικής ανάπτυξης το 2016 ή ίσως μια ακόμα επιβράδυνση. Η άτονη εγχώρια ζήτηση επιβαρύνεται από την επιδείνωση της παγκόσμιας εικόνας», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit για τον Φεβρουάριο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 51,2 από τις 52,3 μονάδες του Ιανουαρίου. Τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα από την προκαταρκτική τιμή των 51,0 μονάδων που είχε ανακοινωθεί και παραμένει πάνω το όριο των 50 μονάδων, οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης παραγωγής, που υποχώρησε σε χαμηλό έτους και διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες συγκριτικά με τις 53,4 του Ιανουαρίου και υψηλότερα από τις 51,9 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Η επιβράδυνση καταγράφεται ενώ τα εργοστάσια προχώρησαν στη μεγαλύτερη μείωση των τιμών των προϊόντων τους από τα μέσα του 2013. Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής υποχώρησε στο 47,6 από το 48,3.

Ο αντίστοιχος δείκτης PMI για τη γερμανική μεταποίηση υποχώρησε στο 50,5 τον Φεβρουάριο από το 52,3 ένα μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2014.

Στασιμότητα κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία, με το δείκτη PMI να διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις 50,2 μονάδες από τις 50,0 τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ