Βρετανία: Πρόταση νομοσχεδίου για κυβερνητική έγκριση επιχειρηματικών συμφωνιών

Βρετανία: Πρόταση νομοσχεδίου για κυβερνητική έγκριση επιχειρηματικών συμφωνιών

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει νέες εξουσίες προκειμένου να μπορεί να μπλοκάρει εξαγορές και επιχειρηματικές συμφωνίες που απειλούν την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πρόταση νομοσχεδίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καλύπτει δυνητικά ευαίσθητους κλάδους όπως η άμυνα και η ενέργεια.

Το νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων θα δώσει μεγαλύτερες εξουσίες στους Υπουργούς ώστε να μπορούν να εξετάσουν και να παρέμβουν σε τυχόν «κακόβουλες» ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ισορροπηθούν οι καθυστερήσεις, η αβεβαιότητα και η πιθανότητα να υπάρξει η επέμβαση του κράτους αποτρεπτική για τους ξένους επενδυτές με τις ανησυχίες ότι κάποιες συμφωνίες ίσως να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή ζωτικής σημασίας υποδομές.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση μπλόκαρε την κινεζική Huawei από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας λόγω ανησυχίας για πιθανή κατασκοπία.

Το νέο νομοσχέδιο θα ορίζει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία – από εξαγορές έως πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και πνευματικών δικαιωμάτων – σε ένα φάσμα κλάδων, όπως η άμυνα, η ενέργεια, οι μεταφορές, η τεχνητή νοημοσύνη και η κρυπτογράφηση.

Ο Νάιτζελ Παρ, συνεταίρος στη νομική εταιρεία Ashurst σχολίασε ότι υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερης αβεβαιότητας στη σύναψη συμφωνιών και σημαντικές επιπτώσεις στον χρόνο ολοκλήρωσης των συμφωνιών, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμφωνιών θα λαμβάνει έγκριση και τη θέσπιση μίας προθεσμίας 30 ημερών για την κυβερνητική απόφαση.

Πηγή: Reuters