Βρετανία: Λουκάνικα και μπιφτέκια δεν μπορούν να εξάγονται ελεύθερα στην ΕΕ

Βρετανία: Λουκάνικα και μπιφτέκια δεν μπορούν να εξάγονται ελεύθερα στην ΕΕ

Οι Βρετανοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να εξάγουν επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα και μπιφτέκια στην Ευρώπη μετά την Brexit, εκτός εάν αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο πιστοποιητικό υγιεινών συνθηκών παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν υπάρχει σήμερα, ανακοίνωσε η Βρετανική Ένωση Βιομηχανιών Κρέατος (BMPA).

Σύμφωνα με το Reuters, όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, η Βρετανία θα βρεθεί εκτός της ζώνης ελεύθερου εμπορίου και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα της θα χρειάζονται ειδικές άδειες και θα υφίστανται τελωνειακούς ελέγχους στην ΕΕ και τη Βόρειο Ιρλανδία - η οποία θα παραμείνει στη ζώνη εμπορίου της Ένωσης. Γεγονός που θα στοιχίσει απώλειες ισοδύναμες με 8,2 δισεκ. λίρες στη βιομηχανία επεξεργασμένου κρέατος, της οποίας 75-90% των εξαγωγών προορίζονται σε χώρες της ΕΕ, τονίζει η ίδια επαγγελματική ένωση.

Η ΒΜΡΑ τονίζει πως το απαιτούμενο πιστοποιητικό της ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη και πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιτύχει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τις νέες ρυθμίσεις που θα διέπουν τις σχέσεις των δύο πλευρών στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της BMPA δήλωσε ότι η Ένωσή του έχει επισημάνει το πρόβλημα τούτο ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Απαντώντας στα σχόλια της ΒΜΡΑ, ο εκπρόσωπος του τομέα τροφίμων DEFRA δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν λουκάνικα και να συναλλάσσονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν σε όλους τους τομείς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Οι μελλοντικές εμπορικές ρυθμίσεις μετά το πέρας του έτους θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία μας με την Ευρώπη».