Βρετανία: Κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το 2009

Βρετανία: Κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το 2009

Τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχασαν την εργασία τους από το 2009, κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου, κατέγραψε η Βρετανία με 220.000 νέους ανέργους.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε μείωση ρεκόρ, με πρώτους τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε πως οι αριθμοί δείχνουν πως τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης λειτουργούν, όμως οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες.

«Ήμουν ανέκαθεν σαφής πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε θέση εργασίας, όμως μέσω του Σχεδίου για τις Θέσεις Εργασίας που καταρτίσαμε, έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να προστατεύσουμε, να στηρίξουμε και να δημιουργήσουμε δουλειές ώστε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα μείνει κανείς χωρίς ελπίδα», ανέφερε σε δήλωση που έκανε.

Ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ δήλωσε από την πλευρά του, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δεδομένα που δείχνουν τη μεγαλύτερη πτώση της απασχόλησης στη χώρα από το 2009, πως ο κορονοϊός επρόκειτο ούτως ή άλλως να έχει οικονομικό κόστος.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως δυστυχώς αυτή η νόσος δεν θα έχει μόνο κόστος στην υγεία, αλλά θα έχει και οικονομικό κόστος και πιστεύω πως βλέπουμε τις συνέπειες ενός μέρους αυτού», δήλωσε ο Άργκαρ στο Sky News.

Το ποσοστό της ανεργίας κρατήθηκε απροσδόκητα στο 3,9%, όμως αυτό αντανακλά μια αύξηση των ανθρώπων που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται άνεργοι, διευκρίνισε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φθάσει στο τέλος της χρονιάς το 7,5%.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνακ έχει τονώσει την οικονομία με πακέτο ύψους 30 δισεκ. λιρών το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ για εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιοθέατα, αύξηση του ορίου του τέλους χαρτοσήμου για αγορές ακινήτων, επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων , οικονομική βοήθεια για την απασχόληση των νέων και εκπτώσεις γευμάτων σε εστιατόρια τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μείωση από το 20% στο 5% του ΦΠΑ επί των «αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας», δηλαδή στα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους κλπ., κάτι που αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια 4 δισεκ. στερλινών.