Βρετανία: Εκτίναξη των λιανικών πωλήσεων

Βρετανία: Εκτίναξη των λιανικών πωλήσεων

Οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Σεπτέμβριο καταγράφοντας αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα, αλλά και υπερβαίνοντας κατά 5,5% τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα υπήρξε αύξηση 1,5% σε μηνιαία βάση και 4,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ συνολικά το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ο όγκος πωλήσεων λιανικής παρουσίασε αύξηση- ρεκόρ της τάξης του 17,4% σε τριμηνιαία και 5,5% σε ετήσια βάση. 

Η ισχυρή ζήτηση από τα νοικοκυριά είναι ο βασικός μοχλός ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας από το αρχικό σοκ του lockdown, που είχε οδηγήσει το ΑΕΠ της σε συρρίκνωση άνω του 20% το δεύτερο τρίμηνο – τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία.

Ωστόσο, τα νέα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ανακόπτοντας έτσι και τη δυναμική της οικονομίας. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία έφτασε αυτόν τον μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, καθώς αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να επιβάλλονται σε όλη τη χώρα.