Βραζιλία: Στον «πάγο» κρίσιμα ν/σ μέχρι την απόφαση για τον Calheiros

Βραζιλία: Στον «πάγο» κρίσιμα ν/σ μέχρι την απόφαση για τον Calheiros

Η Γερουσία της Βραζιλίας θα λάβει αποφάσεις σχετικά με τον προγραμματισμό της έγκρισης κρίσιμων νομοσχεδίων μόνο αφού η ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου επικυρώσει ή ακυρώσει την απόφασή του να απομακρυνθεί από την προεδρία του σώματος ο Renan Calheiros, δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Jorge Viana.

Ο Viana αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος της Γερουσίας σε περίπτωση του το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφασή του να απομακρυνθεί ο Calheiros από το αξίωμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, σήμερα.

Ο Viana είναι μέλος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), το οποίο αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Michel Temer. Νωρίτερα σήμερα ο Calheiros απέρριψε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την προεδρία της Γερουσίας, εξέλιξη η οποία ώθησε τη χώρα προς θεσμική κρίση.

Η εντολή του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκε διότι σε βάρος του Calheiros ασκήθηκε δίωξη για κατάχρηση. Η υπόθεση αυτή σηματοδότηση την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στους δικαστικούς και τους κοινοβουλευτικούς για τις διώξεις πολιτικών που φέρονται να ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση την Τρίτη, ηγετικά στελέχη της Γερουσίας της Βραζιλίας έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανοικτή επιστολή με την οποία αρνούνται να εφαρμόσουν την απομάκρυνση του Renan Calheiros ωσότου υπάρξει απόφαση της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ίδιος ο Calheiros, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, κατήγγειλε την απόπειρα απομάκρυνσής του από το αξίωμα εννέα ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του.

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι η τελική ψηφοφορία στη Γερουσία (στις 13 Δεκεμβρίου) για το όριο στις δημόσιες δαπάνες που αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο του προγράμματος του συντηρητικού προέδρου για τη μείωση του ελλείμματος.

Πηγή: skai.gr