Βραζιλία: Δικαστικό λουκέτο στο βασικό λιμάνι της Vale

Βραζιλία: Δικαστικό λουκέτο στο βασικό λιμάνι της Vale

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βραζιλία διέταξε την αναστολή λειτουργίας της Vale, της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγών σιδήρου στον κόσμο, στις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι Τουμπαράο, το οποίο χειρίζεται πάνω από ένα τρίτο παραγωγής της εταιρείας, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα ρύπανσης που έχει δημιουργήσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου στη Βιτόρια, πρωτεύουσας της περιοχής Εσπίριτο Σάντο όπου βρίσκεται το λιμάνι, είναι μέρος μιας έρευνας της αστυνομίας στο τεράστιο τεχνητό λιμάνι. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η πίεση στην εταιρεία να επανορθώσει για την υποχώρηση ενός φράγματος σε ένα από τα ορυχεία της στη Βραζιλία, που διηύθυνε μαζί με την εταιρεία Samarco, τον Οκτώβριο 2014 και που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο φέρνει την παράλυση των εισαγωγών και εξαγωγών σε ένα από τα πιό σημαντικά κομβικά σημεία μεταφοράς σιδήρου στον κόσμο. Τους πρώτους εννιά μήνες του 2015, είπε η Vale, φόρτωσε στο λιμάνι 82,5 εκατομμύρια τόνων σιδηρομεταλλεύματος που προορίζονταν για τους παραγωγούς χάλυβα παγκόσμια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δραστηριότητες της εταιρείας, ιδιαίτερα τα σιδηρομεταλλεύματα και η καρβουνόσκονη, έχουν ρυπάνει τα τριγύρω ύδατα και συμβάλλει στη ρύπανση άλλων περιοχών, μεταξύ των οποίων είναι και παραλίες.

Ο δικαστής Μάρκους Βινίσιους Φιγουεϊρέδο δε Ολιβέιρα Κόστα είπε στην απόφασή του ότι η αναστολή θα παραμείνει ενεργή ώσπου η Vale και η ArcelorMittal να διορθώσουν τα προβλήματα ρύπανσης.

Η ArcelorMittal, που μοιράζεται το λιμάνι, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ατσαλιού στον κόσμο. Η εταιρεία δήλωσε πως η ευθύνη λειτουργίας του λιμανιού ανήκει στη Vale, και ότι η αναστολή δεν θα επηρεάσει άμεσα τις λειτουργίες της.

Εάν δεν διορθωθεί η κατάσταση, είπε ο δικαστής, θα επιβληθεί καθημερινό πρόστιμο που θα ισούται με τα δύο τριαντακοστά (2/30) των μηνιαίων εσόδων και των δύο εταιρειών.

Σε δήλωσή της, η Vale είπε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία δικαστικά μέτρα για να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του λιμανιού, καθώς, όπως είπε, η αναστολή λειτουργίας της θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο και στο Μίνας Ζέρας, την πολιτεία όπου βρίσκονται τα ορυχεία σιδήρου που εξάγονται από το Τουμπαράο.

Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει μια μήνυση αξίας 4,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 4,49 δις ευρώ) από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας για άλλη υποχώρηση φράγματος σε εγκαταστάσεις της Samarco Mineracao SA, που λειτουργεί από κοινού με την αυστραλιανή εταιρεία BHP Billiton Ltd.

Μεταξύ άλλων, η Vale έχει υποστεί επιπτώσεις και από τη μείωση της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος, η οποία τον περασμένο χρόνο έπεσε κατά σχεδόν 40%.

Η εταιρεία έχει μεγάλη και δύσκολη ιστορία με την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές του περιβάλλοντος στην Βιτόρια. Από την ίδρυσή της το 1966 έχουν υπάρξει πολλές διαμαρτυρίες για σκόνη και άλλες ρυπογόνες ουσίες που προέρχονται από το λιμάνι, όπου στεγάζονται επίσης και χαλυβουργείο, εργοστάσιο παραγωγής σβωλοποιημένου σιδηρομεταλλεύματος, και γιγαντιαίες αποθήκες σιδηρομεταλλευμάτων.

Σύμφωνα με την Vale, έχει ξοδέψει 193 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 177,4 εκατ. ευρώ) μεταξύ του 2007 και 2014 για να βελτιώσει τα συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου στο λιμάνι, ποσό το οποίο θα ανέλθει στο 1 δις ρεάλ (περίπου 221 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2020.