7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Brava από την Μινέρβα μέσω της νέας εξαγοράς - Οι ισχυροί βασικοί μέτοχοι και οι εξαγορές που έρχονται

Brava από την Μινέρβα μέσω της νέας εξαγοράς - Οι ισχυροί βασικοί μέτοχοι και οι εξαγορές που έρχονται
Shutterstock

Με την εξαγορά της Mediterranean Foods η Μινέρβα εισέρχεται σε έναν ακόμη κλάδο αυτόν των αρτυμάτων που περιλαμβάνει μουστάρδες, Ketchup, μαγιονέζες κ.α, και αρχίζει πλέον να σχηματοποιείται ένας όμιλος εταιρειών με διευρυμένη ομπρέλα προϊόντων διατροφής, κάτι που αποτελεί και βασική στόχευση για τους βασικούς μετόχους της, των οποίων ηγείται το fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (φωτ.) και με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν το EOS, fund του Απόστολου Ταμβακάκη και το Ellikonos 2 SCA Sicar, με partners τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά την απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας των 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα αποκτηθεί από τους βασικούς μετόχους της Μινέρβα χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί στην παρούσα φάση τι ποσοστό αποκτά ο καθένας εξ' αυτών.

Η συγκεκριμένη κίνηση αλλά και άλλες που επίκεινται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την εταιρεία στο προσεχές διάστημα επιβεβαιώνουν και την άρρηκτη σχέση του πρώην ισχυρού άνδρα της ΔΕΛΤΑ με τον κλάδο του F&B καθώς διατηρεί και τον έλεγχο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), αλλά και την δυναμική επιστροφή του στον κλάδο γενικότερα.

Σημειώνεται ότι η Mediterranean Foods AE  παράγει αρτύματα με δύο εμπορικές μάρκες, τα Brava και Delicia και διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 100 κωδικούς προϊόντων, σε συσκευασίες για τα ράφια των supermarket αλλά και τη ho.re.ca με τα δύο σήματα, ενώ μέσω της συμφωνίας η ΜΙΝΕΡΒΑ αποκτά τη μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.

Η Μινέρβα πλέον με παρουσία πάνω από 116 χρόνια στην αγορά χτίζει με την στήριξη των νέων μετόχων της χαρτοφυλάκιο ελληνικών προϊόντων ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική παραγωγή. Σήμερα αποτελεί είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον τομέα των τροφίμων με brands όπως Χωριό, ΤΟΠ, Σαβόι, Φαστ, Benecol, με γκάμα προϊόντων στα βιολογικά προϊόντα και λειτουργικά τρόφιμα. Διαθέτει επίσης σημαντική παρουσία στα τοματικά προϊόντα, αφού πέρα από το Χωριό, που παράγει η Damavand,  συμφερόντων του Diorama, απέκτησε πρόσφατα και τα σήματα Pummaro και Pelargos από την ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

Οσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της εξαγορασθείσας οι πωλήσεις της το 2019 ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 400.000 ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 28,58% και το περιθώριο EBITDA σε 12,94%.

Η Μινέρβα που ελέγχεται σε ποσοστό 66,67% από την κυπριακή Mirties Enterprises Company LTD του fund Diorama, σε ποσοστό 16,67% από το fund Elikonos 2 S.C.A Sicar και σε ποσοστό 16,67% από το EOS Hellenic Renaissance Fund διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται από το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά προϊόντα σε προϊόντα ξιδιού, τομάτας, βιολογικά προϊόντα και λειτουργικά τρόφιμα, που καλύπτουν τις όλο και πιο απαιτητικές διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.